International

Revolutia stiintifica a Chinei

Publicat: 04 aug. 2016
1

BEIJING – Economia chineza a trecut prin transformari radicale in ultimii ani si e in pragul unor avansuri impresionante in stiinta si tehonologie. China se pozitioneaza ca unul dintre cei mai mari jucatori in lupta impotriva bolilor si e de asteptat ca tara sa joace un rol esential in cercetarea stiintifica din viitor.

In primul rand, conform unui raport McKinsey Quarterly, China aloca anual peste 200 de miliarde de dolari pentru cercetare, un nivel de investitie depasit doar de SUA.

Presedintele chinez Xi Jinping a pus inovatia stiintifica in topul prioritatilor agendei nationale.

Al treisprezecelea plan cincinal al guvernului prioritieaza proiecte complexe in domenii emergente precum neurostiintele, genetica, big data si robotica medicala.

China aloca atata resurse cercetarii medicale in parte pentru ca incearca sa raspunda unor nevoi medicale neadresate corespunzator pana acum. Se preconizeaza ca pana in anul 2050, populatia chineza de peste 65 de ani va creste cu 190 de milioane. Intre timp, bolile cronice reprezinta mai mult de 80% din afectiunile din China.

China este deja a doua cea mai mare piata de farmaceutice din lume, iar investitiile in inovatii, conform raportului McKinsey Quarterly, vor ajunge la un trilion de dolari in 2020.

Un alt motiv pentru care e de asteptat o revolutie in cercetarea din China este ca in prezent, China produce mai multi absolventi in domeniile stiintei, tehnologiei si matematicii decat orice alta tara – in jur de 2,5 milioane de studenti pe an, sau de cinci ori mai multi decat in SUA. Numai in stiinta si inginerie, China genereaza aproape 30,000 de doctori anual.

In acelasi timp, stimulentele guvernului atrag inapoi acasa oamenii de stiinta chinezi care lucreaza in strainatate — multi dintre ei in institutii de top din Occident. De la intemeierea sa in 2008 si pana la jumatatea lui 2014, programul „O mie de talente” a facut peste 4000 de oameni sa se intoarca in China.

Aceste trenduri arata clar ca China are o sansa reala sa devina o forta majora in cercetarea farmaceutica globala si ca ne apropiem de o perioada in care descoperirile stiintifice semnificative vor veni din China in mod regulat.

Companiile farmaceutice globale nu au ramas indiferente. Compania mea lucreaza in cercetare si dezvoltare in China de zece ani. In 2006, am deschis primul spatiu integrat R&D (de cercetare si dezvoltare n.r.) din China si printre cele mai mari dintre firmele internationale. Recent am deschis un nou centru R&D in Zhangjiang Hi-Tech Park, Shanghai.

In Shanghai, oamenii de stiinta de top (multi intosi din centre mari de cercetare, precum Harvard Medical School sau MIT) se vor concentra pe bolile endemice pentru populatia din China. Acestea includ cancerul la plamani, ficat si stomac, dar si alte boli ale ficatului, precum hepatita B cronica, fibroza ficatului si ciroza. Acestea afecteaza in mod disproportionat populatia chineza. De exemplu, incidenta hepatitei B in China este de aproape 30 de ori mai de mare decat in SUA; ratele de cancer la stomac si ficat sunt de 11-18 ori mai mari decat in SUA sau Europa.

Multumita progresului din ultimii ani, oamenii de stiinta pot identifica enzimele de modificare epigenetica care influenteaza activitatea genetica. Acest domeniu de cercetare este in mod particular promitator in cautarea de noi terapii oncologice eficiente. Printr-o mai buna intelegere a felului in care aceste boli se manifesta la pacientii chinezi, industria cizeleaza terapii care vor putea fi introduse in alte regiuni din lume.

China ar putea sa seteze standardele globale pentru folosirea epigeneticii pentru o mai buna cunoastere a cauzelor bolilor. In China, doar specialistii de la Novartis au 15 proiecte de cercetare pentru noi medicamente in stadii diferite de avansare, iar ritmul va deveni din ce in ce mai alert.

Sunt inspirat de potentialul Chinei de a face descoperiri stiintifice monumentale. Pe masura ce tara devine din ce in ce mai importanta pentru cercetare si dezvoltare, iar contributiile sale vor fi un avantaj in lupta impotriva bolilor, atat in China, cat si in restul lumii.

Adauga un comentariu