Stiri

Revolutia tehnologica: Germania deschide primele fabrici smart, fara muncitori

Publicat: 30 oct. 2014
5

Noul pariu tehnologic al nemtilor este pe cale sa realizeze dezideratul politicienilor de a tine productia de marfa in interiorul tarii, dar ameninta serios muncitorimea germana. In Amberg, efortul de adapta noua tehnologie smart la revolutia industriala prinde forma sub aspectul unei fabricii Siemens coordonata in totalitate online.

1000 de utilaje industriale din fabrica Siemens intinsa pe aproape un hectar din Amberg ar trebui sa fie in stare sa deruleze activitatile complexe de asamblare a produselor electronice, fara ca vreun picior de om sa intre in halele de productie, relateaza reporterii Wall Street Journal.

Revolutia smart

Automatizarea dusa la nivel smart este parte a unui pariu pus de autoritatile germane, companii, universitati si centrele de cercetare din Germania de a inaugura cat mai multe fabrici de acest gen. Erorile sunt excluse, iar evolutia ulterioara ar putea face ca produsele sa fie realizate in imediata vecinatate sau in interiorul magazinelor.

„Un produs incomplet pe linia de productie va semnala imediat de ce servicii are nevoie, iar aparatura va interveni pentru asamblarea lui imediata”, sustine Wolfgang Wahlster, copresedinte al Industrie 4.0, un laborator de cercetare german.

Internetul face pasi rapizi de a se integra in realitatea de zi cu zi, iar recenta achizitie facuta de Google, cea a Nest Labs, arata un interes crescand al gigantilor care domina segmentul online de a invada spatiul produselor de consum. Proiectul tehnologiei industriale smart este inca in faza incipienta, dar Centrul de Cercetare pentru Inteligenta Artificiala din Germania a realizat pana acum cateva exemple mai mult decat elocvente.

Factorul uman: lipitori de etichete

In Kaiserslauten, BASF deja are operationala o fabrica de produse cosmetice, in care etichetele plasate pe diferite recipiente indica masinilor automatizate cu ce fel de sampon sau sapun lichid trebuie umplute. Intreg sistemul operational este derulat printr-o retea wireless, rolul angajatilor umani fiind limitat doar la lipirea corecta a etichetelor.

In fapt insa, revolutia digitala in industria germana a inceput inca de acum 25 de ani, Daimler, BMW, Bayer si alte mari concerne avand un grad de automatizare de 75% in fabricile detinute. Cu toate acestea, trecerea definitiva pe „pilot-automat” a fabricilor ar putea sa mai dureze un deceniu. „Deocamdata punem doar piatra de temelie”, sustine Siegfried Russwurm, unul dintre directorii Siemens.

Gigantii tech ai Americii, sperietoarea teutonilor

Cu Google si Amazon pe post de interfata intre producatori si consumatori, in Germania se fac auzite din ce in ce mai multe voci alarmate de dominatia americana din mediul online. 95% din cautarile pe internet din Germania se desfasoara prin intermediul Google.

Citeste mai departe pe Business24.ro

Adauga un comentariu