Titlurile zilei

Revoluție în transportul public din Iași. Starea de alertă schimbă total modul de a călători. Toți ieșenii vor fi testați înainte să urce în autobuze și tramvaie

Publicat: 18 mai 2020

Odată cu reluarea transportului public la capacitate normală, angajații CTP Iași, echipați cu vizieră, vestă reflectorizantă și ecuson, vor monitoriza temperatura călătorilor care urmează să se urce în mijloacele de transport. Pentru a evita aglomerația și expunerea la riscul de infectare, pensionarii sunt sfătuiți să utilizeze transportul public după ora 8:30. În perioada stării de alertă se vor face în mod obligatoriu curățenia și dezinfecția vehiculelelor înainte de intrarea în traseu, precum și ulterior, pe tot parcursul zilei

Începând de astăzi, 18 mai 2020, activitatea de transport public din Iași se va relua la întreaga capacitate pentru reînceperea treptată a activităților socio-economice odată cu începerea stării de alertă. Compania de Transport Public Iași va lua însă o serie de măsuri de siguranță pentru prevenirea răspândirii pandemiei COVID-19 în Municipiul Iași.

Una dintre principalele măsuri stă în faptul că angajații CTP Iași, echipați cu vizieră, mască, mănuși, vestă reflectorizantă și ecuson, vor monitoriza în 45 de stații temperatura călătorilor care urmează să se urce în mijloacele de transport. Accesul călătorilor a căror temperatură depășește 37,3 grade Celsius este interzis.
În continuare, accesul în mijloacele de transport este condiționat de purtarea unei măști medicale sau non-medicale, care să acopere gura și nasul.

„Numărul maxim de pasageri permis în fiecare mijloc de transport va fi limitat la numărul de locuri pe scaune, la care se adaugă un număr de locuri în picioare în măsura în care este păstrată o distanță de minimum un metru și jumătate între călători. În acest scop, pe podeaua mijlocului de transport vor fi lipite autocolante cu indicații privind distanța socială”, au explicat oficialii CTP Iași.

Totodată, pentru a evita aglomerația și expunerea la riscul de infectare, persoanele care beneficiază de gratuitate și persoanele cu vârsta peste 65 de ani e recomandat să utilizeze transportul public după ora 8:30.

Ventilația va funcționa la capacitate maximă în mijloacele de transport

De asemenea, în autobuze și tramvaie se va asigura maximizarea ratei de ventilație a sistemului de aer condiționat (fără recircularea aerului din interior), iar la mijloacele de transport care nu sunt prevăzute cu instalație de aer condiționat se vor menține ferestrele deschise (când este posibil) în timp ce vehiculul este în funcțiune.

„Se vor face în mod obligatoriu curățenia și dezinfecția vehiculului înainte de intrarea în traseu, precum și ulterior, pe tot parcursul zilei, la începutul și la finalul cursei, la capetele de linie, cât și la sfârșitul zilei în garaj/depou. Va fi evitată măturarea uscată și alte acțiuni mecanice pe suprafețe potențial contaminate pentru a reduce posibilitatea de dispersare a coronavirusului. Se vor utiliza în schimb metode de curățare umedă”, au mai explicat reprezentanții din subordinea municipalității ieșene.

Mai mult, compartimentul dedicat conducătorului mijlocului de transport va fi separat de spațiul destinat transportului pasagerilor, iar ușa vehiculului din dreptul acestuia va fi blocată. Conducătorii vehiculelor au obligația de a păstra distanța socială în timpul pauzelor și perioadelor de repaus pe drum, evitându-se contactele cu alte persoane.

Stațiile din Iași unde călătorii vor fi verificați

Fluxul de acces în mijloacele de transport în comun va fi dirijat prin lipirea de afișe cu semnul urcare / coborâre / interzis. Cele 45 de puncte de verificare a temperaturii călătorilor vor fi în stațiile Ateneu, Baza 3, Bicaz, Blocuri Cetățuia, Blocuri Ciurea, Blocuri Pacurari, CUG 1, Canta, Casa Sindicatelor, Cimitirul Evreiesc, Dancu, Dr. Savini, Familial, Frigorifer, Gara, Minerva, Mircea Cel Bătrân, Moara 1 Mai Canta, Moara 1 Mai Păcurari, Palatul Culturii, Piața ACB, Piața Independenței, Piața Nicolina, Piața Unirii, Pod Metalurgie, Pod Nicolina, Podu de Piatră, Podu Roș 1, Podu Roș 2, Podu Roș 3, Policlinica Recuperare, Sala Polivalentă, Sg. Grigore Ioan, Bacinschi, Târgu Cucu 1, Târgu Cucu 2, Tătărași Nord, Tătărași Sud, Tehnopolis, Țesătura, Triumf, Tudor Nicolae, Tudor Vladimirescu, Universitate și Zimbru.

În stațiile propuse se va lucra în două schimburi, între orele 6:00 și 14:00, respectiv 14:00 și 22:00, iar în funcție de fluxul călătorilor aceste puncte pot fi modificate.

Comentarii
  • Controlul temperaturii este lăsat în seama unor inconștiente care nu aveau vizieră ,iar masca le acoperea doar gura.Termometrul de câteva sute de lei cumpărat din banii noștri, era izbit cu nesimțire de podul palmei în semn de plictiseală că nu vine următorul transport!

  • Incompetenta celor de la CTP este dovedita dar acum in plina Pandemie se pare ca a mai aparut ceva la ei sa cheltuie bani aiurea banii pe motiv de protectie a calatorilor (cineva ciupeste si de aici, este clar).
    Fac cerculete cu talpi in interior din vopsea alba in statii la distante de 1,5 metri, dar stai unul langa altul in autobuze, si intreb distanta intre scaunele din mijlocul de transport este de 1,5 metri in contextul cand soferii sustin ca toti calatorii sa stea pe scaune si nu pleaca din statii daca se sta in picioare in mijlocul de transport.
    Si pun intrebarea pentru ce faci cercuri cu vopsea alba unde sa stea cel ce urca in mijlocul de transport in contextul cand in mijlocul de transport stai la 30 de cm unul de altul pe scaune iar cel din spatele tau iti tuseste in ceafa la mai putin de 1 m, nu cumva cerculetele facute in statii sunt de imagine si pentru a acoperi niste bani care se duc undeva.

Adauga un comentariu