Actualitate

Revolutie la Penitenciarul Iasi! Zece milioane de euro pentru doi detinuti in camera. Reactia politicienilor a fost ferma

Publicat: 19 feb. 2019
1

@ Consilierii nu vor sa auda de extinderea penitenciarului din Copou @ Seful puscariei a venit personal pentru a sustine proiectul @ Pentru a crea conditii detinutilor, adica doi in camera, statul va plati 10 milioane de euro @ Consilierii au spus ca zona este deja aglomerata @ "Vrem, nu vrem, penitenciarul functioneaza pentru comunitate", a spus seful inchisorii @ "Nu exista o garantie ca se va putea mentine numarul de detinuti de acolo. Vizitatorii blocheaza toate strazile din jurul Penitenciarului. Nu a intrebat nimeni la Primarie daca se poate lua in calcul un schimb de terenuri. Pur si simplu ne-am trezit cu acest proiect", a argumentat viceprimarul Harabagiu

Comisie de Urbanism cu scantei, in cursul zilei de ieri. Unul dintre proiectele aflate pe ordinea de zi apartinea Penitenciarului Iasi, care a introdus un Plan Urbanistic Zonal pentru extinderea actualelor spatii de detinere, fiind vorba de un regim de inaltime de S+D+P+2E. Proiectul a mai fost pe masa consilierilor locali, dar a fost respins deoarce nu s-a gasit oportuna extinderea puscariei, in contextul in care deja se afla intr-o zona rezidentiala.

Pentru a sustine proiectul, a fost prezent si noul director al Penitenciarului Iasi, comisarul-sef Marian-Pompiliu Dima. Viceprimarul Gabriel Harabagiu a precizat si de ce nu este viabila extinderea zonelor de cazare pentru detinuti.

"Nu exista o garantie ca se va putea mentine numarul de detinuti de acolo. Vizitatorii blocheaza toate strazile din jurul Penitenciarului. Nu a intrebat nimeni la Primarie daca se poate lua in calcul un schimb de terenuri. Pur si simplu ne-am trezit cu acest proiect, in conditiile in care, in mediul politic si cel de afaceri, se vorbea de relocarea penitenciarului", a  spus viceprimarul.

In replica, Dima a explicat ca nu este vorba de marirea capacitatii de cazare, ci de oferirea unor conditii mai bune detinutilor. Mai mult, a precizat ca proiectul are o valoare de 10 milioane de euro, suma ce a provocat rumoare in randul consilierilor.

"Nu marim capacitatea. Acum ne confruntam cu un fenomen de supraaglomerare. Vrem sa imbunatatim conditiile de cazare. Ar urma sa amenajam 600 de locuri de cazare, ca sa permita cazarea pentru doi, trei detinuti in camera. Au fost situatii si cu 18 sau 32 in camera. Vor fi amenajate si 60-70 locuri de parcare. La demisol vor fi spatii pentru diverse activitati. Putem desfasura si diferite activitati economice, este mai eficient si mai ieftin. Nu se poate construi un penitenciar nou in alta parte, pentru ca este vorba si de costuri. In acest moment, capacitatea penitenciarului este de aproape 1.400 de locuri", a precizat directorul Penitenciarului Iasi.

Legat de propunerea Primariei de a face schimb de terenuri sau de cladiri cu alte institutii, Dima a subliniat ca nu orice cladire civila poate fi transformata intr-o unitate de detentie. "Vrem, nu vrem, penitenciarul functioneaza pentru comunitate", a concluzionat directorul inchisorii.

In final, consilierii s-au abtinut de la vot, mai putin Paul Boisteanu, presedintele comisiei, care a fost de acord cu proiectul. In aceste conditii, PUZ-ul penitenciarului a fost respins, dar va fi supus unui nou vot in plenul unei sedinte viitoare de Consiliu Local.

Veste buna pentru patronul de la "Unirea"

Un alt proiect prezent pe ordinea de zi apartine lui Lucian Grecu, patronul hotelului "Unirea". Pe amplasamentul fostei fabrici Nicolina detine o suprafata de 12.460 metri patrati, achizitionata in 2012. Prin Metex SA, omul de afaceri vrea sa construiasca 5 cladiri cu un regim de inaltime de 2S+P+11E. Documentatia urbanistica prevede un numar de 570 locuri de parcare.

Blocurile vor avea functiuni de locuinte si servicii. Societatea lui Grecu, infiintata in Botosani, este cunoscuta pentru activitatea de inchirieri si subinchirieri spatii.

In 2017, societatea declara o cifra de afaceri de 10 milioane lei, profit de 4,3 milioane lei, datorii de 3,2 milioane lei, cu un numar de 19 angajati. In proiectul mentionat apar ca asociati si cei de la Start Up Eurobrand SA, cu activitatea declarata de "activitati de consultanta pentru afaceri si management".

Conform ultimelor declaratii financiare, cifra de afaceri este de 259.986 lei, cu un profit de 66 mii lei, datorii de 248.270 lei si un singur angajat. Societatea este controlata de Ciprian Mihai Marcu si Cecilia Elena Blaga. Membrii Comsiei de Urbanism au avizat proiectul, dupa ce, initial, au respins ideea deoarece parcarile nu erau introduse in subsolul cladirilor si existau probleme de circulatie. Dupa rectificare, proiectul lui Grecu poate fi trimis spre plenul Consiliului Local. Omul de afaceri a fost prezent personal in primarie, impreuna cu arhitectul, pentru a sustine PUZ-ul.

Comentarii
Adauga un comentariu