Info Turism

Rezervările pentru sezonul de iarnă din Bulgaria au scăzut cu 40%. Liderii europeni își sfătuiesc cetățenii să nu plece în străinătate de sărbători

Publicat: 02 dec. 2020
staiune de shi in bulgaria plina de turisti
Rezervările pentru sezonul de iarnă din Bulgaria au scăzut cu 40%, au anunțat oficialii din țara vecină

Rezervările pentru sezonul de iarnă din Bulgaria au scăzut cu 40%, au anunțat oficialii din țara vecină. Industria turistică din Bulgaria este responsabilă pentru aproximativ 12% din Produsul Intern Brut al țării de la sud de Dunăre, mii de persoane lucrând în acest domeniu.

Angela Merkel va cere Uniunii Europene să interzică vacanţele de ski până la data de 10 ianuarie. Bulgaria este printre ţările care au respins solicitarea oficialului german.

Rezervările pentru sezonul de iarnă din Bulgaria au scăzut cu 40%

Rezervările pentru sezonul de iarnă din Bulgaria turism au scăzut cu 40% faţă de anul trecut, a anunţat ministrul Turismului, Mariana Nikolova, într-un interviu televizat, informează publicaţia The Sofia Globe.

Săptămână trecuta, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-a sfătuit pe germani să nu plece în străinătate în perioada vacanţei de Crăciun, în special la ski.

Mai mult decât atât, Angela Merkel a spus că Guvernul de la Berlin şi autorităţile regionale vor cere Uniunii Europene să interzică vacanţele de ski până la data de 10 ianuarie. Multe țări europene se opun cererii venite din partea Germaniei, Bulgaria fiind și ea printre ţările care au respins solicitarea oficialului german.

Calculele arată că impunerea unor restricţii severe staţiunilor turistice în sezonul de iarnă vor avea ca rezultat pierderi de un miliard de leva, susţine Nikolova. Oficialul a adăugat că staţiunile din Bulgaria respectă toate măsurile impuse pentru stoparea pandemiei de coronavirus.

Măsurile impuse staţiunilor din Bulgaria sunt similare cu cele din principalele destinaţii de schi, a declarat ministrul Turismului.

„Nu cred că cineva din industria turismului îşi poate permite să rişte sau să facă greşeli care ar putea afecta întregul sector”, a dat asigurări oficialul bulgar.

Industria ospitalităţii, sprijinită de Guvernul de la Sofia

În acest context al pandemiei, Guvernul de la Sofia susține industria ospitalității. Astfel, în perioada următoare, turismul va beneficia de noile măsuri de sprijin adoptate de Guvern. Până în momentul de fata, autorităţile au acordat asistenţă de peste 23 de milioane de leva industriei ospitalităţii, susţine Nikolova.

Majoritatea turiştilor străini care vor vizita Bulgaria în sezonul de iarnă vor fi din ţările vecine din Balcani şi vor folosi transportul pe uscat, a declarat recent ministrul Turismului, care a dat asigurări că nu se vor face compromisuri în privinţa modului în care se realizează verificarea respectării măsurilor anti-epidemie în staţiunile turistice.

Turismul este responsabil pentru aproximativ 12% din Produsul Intern Brut al Bulgariei şi oferă locuri de muncă pentru mii de persoane.

Începând cu 1 decembrie Bulgaria și-a închis granițele

Începând cu 1 decembrie Bulgaria și-a închis granițele pentru cetățenii din afara UE. Excepție fac parte statele care au fost anunțate pe o listă separat. Măsurile au intrat în vigoare ieri, și vor dura până pe 31 decembrie 2020.

Excepție de la restricția de a intra în Bulgaria fac parte: cetățenii bulgari, cetățenii statelor UE și ai Spațiului Schengen, cetățenii din Marea Britanie, persoanele care au rezidență permanentă în Bulgaria sau statele UE. În aceeași categorie se mai încadrează și cetățenii care vin din următoarele țări: Australia, Canada, Noua Zeelandă, Japinia, Coreea de Sud, Tailanda, Israel, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Tunisia, Rwanda, Uruguai, Georgia, Ucraina, Belarus, Moldova, Macedonia de Nord, Șerbia, Albania, Kosovo, Bosnia-Herzegovina și Muntenegru.

Pe lângă excepțiile pe baza de cetățenie mai sunt incluse și excepțiile pe baza profesională: medici, oameni de știiință, lucrători sociali, muncitori sezonieri în agricultură sau turism, oficiali de stat etc.

Chiar daca a anunțat că își închide granițele, Bulgaria permite tranzitul persoanelor care fac obiectul excepțiilor de mai sus. În cazul în care vin din țările exceptate, persoanele cu drept de intrare în Bulgaria nu trebuie să prezinte un test PCR negativ. În schimb, dacă vin din țări pe lista celor interzise, persoanele cu drept de a intra în Bulgaria trebuie să prezinte un test PCR făcut cu maximum 72 de ore înainte.

Adauga un comentariu