Info Turism

Rezervatia Naturala Ponoarele – Mehedinti

Publicat: 16 feb. 2012

Ponoarele este o rezervatia naturala cu o suprafata de 100 ha, ce cuprinde o serie de formatiuni carstice cu valoare de unicat in tara. Podul lui Dumnezeu unul din cele trei poduri naturale din lume. Legenda spune ca podul ar fi fost construit de Dumnezeu pentru Sfantul Nicodim, ca sa treaca spre Tismana, dupa ce oamenii din Ponoarele l-au alungat din comuna. Despre Nicodim, o parte din legenda e reala.

Pe la anul 1370, calugarul era in cautarea cascadei ce i s-a aratat in vis, deasupra careia trebuia sa construiasca o manastire. S-a oprit la Ponoarele, in locul de unde izvoraste acest parau, dar doua familii instarite din localitate l-au facut sa plece, acuzandu- l ca ar fi furat doua gaini. Nicodim, umilit, a plecat la Tismana, unde a ridicat manastirea visata. Nu inainte insa de a blestema apa de la Ponoarele: sa se zbuciume, sa fie fara pesti si sa o inghita pamantul. Ceea ce s-a si intamplat, pentru ca pe cursul ei s-au construit opt mori, in ea nu traieste nici o vietate, iar la un moment dat pamantul o inghite, la propriu, pentru ca traiectoria albiei sale trece peste o pestera.

Apa intra in cavitatea subterana brusc si da impresia ca e inghitita de pamant. Mai exista poduri naturale in Franta si in SUA, dar singurul din lume deschis traficului rutier e cel de la Ponoarele. La est de pod se gaseste terminatia aval a depresiunii de la Ponoarele, care are aspectul unei chei de calcar, prin care curge paraul Izvorul Ponorului ce dispare aici prin mai multe sorburi. Spre vest, langa pod, se adanceste o dolina aproape circulara, in al carui perete vestic se zareste gura unei pesteri. Este Pestera de la Pod, cu dezvoltare totala de 633 m si care este de fapt originea podului. 



loading...

Adauga un comentariu