Destinatii turistice

Rezervatia Naturala Silkosiya, Bulgaria

Publicat: 20 ian. 2012

Varietatea si frumusetea elementelor florei si faunei au impus in aproape toate tarile din lume crearea de spatii destinate conservarii patrimoniului natural. O astfel de structura este Rezervatia Naturala Silkosiya aflata in muntii Standzha din sud-estul Bulgariei.

Ca o garantie ca echilibrul fragil al naturii nu va fi perturbat, statutul rezervatiilor naturale a fost reglementat prin lege implicand cooperarea activa a guvernelor. Silkosiya este cea mai veche structura de acest tip din tara sa, fiind declarata ca atare la 23 iulie 1931. Faptul a sosit ca o binecuvantare pentru cele doua sate din apropiere, Kosti si Balgari, care ulterior au putut creste economic pe seama dezvoltarii turismului.

Rezervatia Naturala Silkosiya cuprinde o parte din bazinul hidrografic al raului Veleka si masoara circa 396 ha. Formele de relief sunt diverse, fiecare sector fiind caracterizat de plante regasite de regula la latitudini geografice diferite.

Spre exemplu, in partea inferioara a bazinului hidrografic exista o zona mlastinoasa in care cresc predominant specii ale Europei Centrale.  Din acest motiv Rezervatia Naturala Silkosiya prezinta si un mare interes pentru oamenii de stiinta. In plus, se spune ca acesta este singurul loc de pe continent in care veti mai intalni mosmon salbatic. De regula padurile de fag se dezvolta in zonele mai inalte si mai reci pe cand cele de stejar in cele mai joase. In rezervatia Silkosiya natura face o exceptie insa, stejarul este stapan peste zonele inalte. Nici la capitolul „Fauna” nu se prezinta deficitara Rezervatia Naturala Silkosiya. Intreaga regiune este un paradis al pasarilor. Dintre mamiferele de talie mare se remarca lupul si pisica salbatica. loading...

Adauga un comentariu