Local

Rezervatiile naturale au ajuns bataia de joc a taranilor

Publicat: 15 apr. 2013
1

O noua verificare in ariile protejate din judet de catre Agentia pentru Protectia Mediului (APM) si Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean (GNM-CJ) din Iasi a avut loc in urma cu cateva zile. Specialistii au controlat Situl Natura 2000 Dealul lui Dumnezeu, unde au constatat ca s-au incalcat mai multe prevederi legale referitoare la protectia mediului. Astfel, in urma verificarii s-a constatat ca s-au efectuat niste lucrari agricole pe o suprafata de 3 hectare, intr-o zona in care pajistea fusese intacta in anii precedenti. Din cauza ca in acea zona s-a arat terenul, au fost distruse pajistile. O alta problema sesizata in urma controlului a fost pasunatul fara autorizatie si in afara zonei permise, dar si distrugerea tufarisurilor de porumbar si de foioase din cauza unui incendiu.

„In consecinta s-a stabilit ca Primaria comunei Rediu sa continue popularizarea regulamentului de organizare a pasunatului in comuna si sa urmareasca implementarea si respectarea acestuia de catre populatie. Pentru celelalte incalcari ale legii se va comunica GNM-CJ pana la sfarsitul lunii tot de catre primaria comunei datele de identificare ale persoanelor fizice sau juridice care au desfasurat respectivele activitati”, a declarat Victor Bogdan Davideanu, director al APM Iasi.

Situl Natura 2000 Dealul lui Dumnezeu este printre putinele zone stepice ramase nealterate sau foarte putin alterate de catre om, fiind declarata arie protejata reprezentativa pentru partea de Est a Europei. Aici traieste vipera de stepa moldava, specie unica in lume si strict protejata, amenintata cu disparitia daca pajistea este distrusa.

Adauga un comentariu