Info Turism

Rezidentii unei localitati care se afla in doua tari nu vor mai plati taxe locale. Cum s-a ajuns in aceasta situatie

Publicat: 25 iul. 2018
9

Autoritatile dintr-un sat francez din Pirinei, aflat la granita cu Spania, nu vor mai percepe taxe si impozite de la cetateni, pentru ca este deja “prea bogat”, scrie Daily Mail.

Le Perthus, un sat cu doar 586 de locuitori, de la granita franco-spaniola, are un excedent bugetar la primarie mai mare de un milion de euro.

Acest lucru a fost posibil in mare parte datorita taxelor de aproape 800.000 de euro pe an pe care autoritatile locale le incaseaza pentru parcare de la francezii care traverseaza frontiera in Spania pentru a face cumparaturi mai ieftine.

Strada principala din Le Perthus, Avenue de France, se afla atat pe teritoriul Frantei, cat si pe cel al Spaniei. Comerciantii de pe partea spaniola a strazii vand produse ca alcool, tigari si parfumuri la preturi considerabil mai mici fata de preturile din Franta, datorita taxelor si accizelor reduse.

De exemplu, un pachet de tigari care in partea franceza costa 8 euro, in partea spaniola poate fi cumparat cu 5 euro. In timp ce Franta are preturi mai mari la produsele accizate, in Spania preturile sunt sub media UE, atat la produsele de lux, cat si la haine.

In aceste conditii, Le Perthus a devenit un magnet pentru cumparatorii francezi care trec granita in cautare de chilipiruri in tara vecina. Iar daca localnicii pot face acest lucru pe jos, cei din zonele invecinate vin cu masinile pe care le lasa la granita si pentru parcarea carora platesc taxe la bugetul local din Le Perthus.

In acest fel, autoritatile s-au trezit cu un excedent de taxe pe care nu reusesc sa le cheltuieasca, dar care au devenit marul discordiei dintre putere si opozitie in micul orasel de munte. In timp ce opozitia din consiliul local acuza primarul ca nu foloseste banii, puterea acuza opozitia ca a blocat proiecte utile cum ar fi un centru medical sau un parc pentru copii. 

In consecinta, primaria propune suspendarea platii de taxe locale de catre rezidentii satului pana cand autoritatile vor reusi sa cheltuiasca banii stransi deja la buget. O decizie in acest sens va fi luata la sfarsitul lunii.
 

Adauga un comentariu