News Flash:

Rezolutiunea si rezilierea contractelor

10 Iunie 2008
1396 Vizualizari | 1 Comentarii
Av Razvan A HUTANU
Elementul esential care diferentiaza rezolutiunea de reziliere este modul de executare a contractului. Astfel, atunci cand contractul este cu executare instantanee (de exemplu contractul de vanzare-cumparare), desfiintarea acestuia se face prin rezolutiune, iar atunci cand contractul este cu executare succesiva (de exemplu contractul de inchiriere), acesta se va desfiinta prin reziliere. Rezolutiunea contractului reprezinta desfiintarea retroactiva a acestuia, la cererea uneia dintre parti care si-a executat obligatia sau este gata sa o execute, in timp ce cealalta parte refuza sa-si execute obligatia sa.

Rezolutiunea poate fi judiciara sau conventionala. Important de precizat este faptul ca rezolutiunea nu opereaza de drept, ci ea trebuie ceruta instantei de judecata. Referitor la rezolutiunea conventionala, clauzele contractuale exprese privind rezolutiunea contractului pentru neexecutare poarta denumirea de pacte comisorii. Acestea urmaresc sa reduca sau sa inlature rolul instantei judecatoresti in pronuntarea rezolutiunii contractelor. Numai partea care a executat sau care se declara gata sa execute contractul poate porni actiunea in rezolutiune. Pentru a intenta o actiune in rezolutiune trebuie indeplinite urmatoarele conditii: partea care formuleaza actiunea sa-si fi executat obligatia sau sa fie gata sa o execute; cealalta parte sa nu-si fi executat obligatia care-i revine, chiar partial; aceasta neexecutare sa fie imputabila partii care nu si-a indeplinit obligatia.

Efectul esential al rezolutiunii il reprezinta desfiintarea retroactiva a contractului. Astfel, partile vor fi repuse in situatia anterioara incheierii contractului, restituindu-si una alteia tot ce si-au prestat in temeiul contractului desfiintat. Partea care si-a executat sau s-a declarat gata sa-si execute obligatiile este indreptatita a obtine despagubiri pentru acoperirea prejudiciilor suferite ca urmare a neexecutarii obligatiilor de catre partea in culpa. Rezilierea contractelor se aplica numai contractelor cu executare succesiva. Rezilierea face sa inceteze efectele contractului numai pentru viitor, efectele produse in trecut ramanand neatinse. Precizam ca rezilierii i se aplica aceleasi reguli ca si rezolutiunii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

elementul esential judiciara conventionala
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

anka  | #36766
enrique lasa neeeeee
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1329 (s) | 24 queries | Mysql time :0.016408 (s)