National

Rezultate Evaluare Nationala 2019. Edu.ro publica notele la Capacitate

Publicat: 24 iun. 2019
1

Edu.ro publica marti, pe 25 iunie, notele la examenul de Capacitate pentru elevii de clasa a VIII-a. Mediile obtinute vor avea un rol extrem de important in procesul de admitere la liceu, care are loc in iulie. Aproximativ 150 de mii de candidati primesc notele.

Rezultatele la Evaluarea Nationala 2019 vor fi publicate AICI, pe 25 iunie, pana in ora 12.00.

Lista cu rezultate la Evaluare Nationala 2019

Listele cu notele la examenul de Capacitate din acest an sunt publicate sub forma unui tabel care contine:

– numele si prenumele candidatului

– scoala de provenienta a candidatului

– nota obtinuta la proba scrisa la limba romana

– nota obtinuta la proba la matematica

– nota la proba de limba materna, pentru candidatii care au studiat la o scoala in limba minoritatilor

– media generala la Evaluare Nationala 2019

Aceste liste cu rezultate sunt disponibile atat online, pe evaluare.edu.ro, cat si la vizierul scolii de provenienta a candidatului.

Cum poti afla rapid ce rezultate ai luat

Odata ce accesezi site-ul Ministerului Educatiei, in sectiunea rezultate la Evaluarea Nationala 2019 veti gasi o harta a Romaniei si judetele, plus Municipiul Bucuresti. Dati click pe judetul din care faceti parte si veti ajunge pe pagina judetului respectiv. 

Pe aceasta pagina a judetului veti gasi tabelul cu rezultatele candidatilor, ordonate descrescator, in functie de medie. In dreapta, sus, aveti optiunea de cautare, in care va puteti trece numele. Numele trebuie trecut complet si cu diacritice: nume, initiala tatalui, prenume, asa cum ati fost inscris la examen.

Automat, vi se va afisa tabelul cu notele pe care le-ati primit la probele sustinute si cu media generala la Evaluarea Nationala 2019.

Cati elevi primesc rezultatele la Evaluare Nationala 2019

Conform unui comunicat furnizat de edu.ro, la aceasta sesiune a examenului de Capacitate s-au inscris 154.956 de candidati, absolventi de clasa a VIII-a. Se pare insa ca nu toti au dat probele. Ministerul Educatiei transmite astfel ca, la proba scrisa la limba romana, de pe 18 iunie, s-au prezentat 146.553 de candidati, iar unul dintre ei a fost eliminat din examen, primind nota 1, conform regulamentului.

La proba de matematica, sustinuta pe 20 iunie, au fost prezenti 146.181 de elevi, adica o rata a prezentei de 94,53%. Sase dintre ei au fost eliminati pentru tentativa de frauda si au primit nota 1. La proba de limba materna 8.560 de elevi au venit, rata prezentei fiind de 93,09%. Un candidat a fost eliminat si a primit nota 1 pe lucrare. Toti acesti elevi care au fost prezenti, inclusiv cei eliminati, primesc rezultatele la Evaluarea Nationala 2019 pe 25 iunie.

Calendarul afisarii rezultatelor la Evaluarea Nationala

– 25 iunie: primele rezultate ale examenului

– 25 iunie, orele 14.00 – 20.00: depunerea contestatiilor

– 26/28 iunie: solutionarea contestatiilor

– 29 iunie: afisarea rezultatelor finale

Conform Ministerului Educatiei, exista si situatii exceptionale, in care termenele de afisare a rezultatelor pot fi amanate, daca unele comisii judetene ar solicita prelungirea perioadelor de evaluare a lucrarilor. De asemenea, exista si situatia inversa, in care rezultatele pot fi afisate mai devreme.

Depunerea si solutionarea contestatiilor

Candidatii care sunt nemultumiti de notele obtinute la Evaluare Nationala 2019 pot face contestatie, pentru a obtine majorarea notei. Elevii trebuie insa sa se decida rapid, pentru ca demersul trebuie facut in aceeasi zi a afisarii rezultatelor, iar timpul pe care il au la dispozitie este de 6 ore.

Astfel, contestatiile la examenul de Capacitate se depun marti, 25 iunie, intre orele 14.00 – 20.00. Candidatii pot cere revizuirea lucrarilor la una sau la toate materiile la care au sustinut examenul: romana, matematica si, pentru candidatii de la scolile cu predare intr-o limba a minoritatilor – limba materna.

Ce se intampla daca ai media sub 5 la Evaluarea Nationala

Pentru a promova examenul, este nevoie ca un elev sa ia cel putin 5 la fiecare proba pe care o sustine. Astfel, la afisarea rezultatelor la Evaluarea Nationala 2019, sunt considerati promovati candidatii cu media generala minim 5.

Ce se intampla daca ai media 5? Metodologia din acest an nu mentioneaza ca respinsi elevii care nu au media de promovare. Astfel, chiar si cei care au mai putin de 5 se pot inscrie in procesul de admitere in liceu. Tinand insa cont ca media la Capacitate reprezinta 80% din media admitere in clasa a IX-a, sansele candidatilor cu medii sub 5 sunt considerabil mai mici fata de ceilalti colegi. Ei au totusi sanse la unele licee, unde locurile nu au fost ocupate.

Mai este alta sesiune de Evaluare Nationala in acest an?

Nu. Examenul sustinut in iunie este singura sesiune de Evaluare Nationala a anului. Pentru elevii care au luat note mici, astfel, singura sansa de a-si indrepta nota ramane contestatia pe care o poate face pe 25 iunie. Odata cu rezultatele finale la Evaluarea Nationala 2019, sesiunea se incheie in acest an. O noua sansa pentru candidati va fi doar anul viitor, la urmatorul examen de Capacitate.

Cum se calculeaza rezultatele la Evaluarea Nationala 2019

1. Calcularea notei la o materie

Potrivit metodologiei pentru Evaluarea Nationala 2019, lucrarile sunt corectate in functie de baremul unic de evaluare si notare, in baza unui punctaj intre 1 – 100. Pentru toate raspunsurile corecte si complete se acorda un punctaj maximum de 90 de puncte, la care se adauga 10 puncte din oficiu.

Lucrarea este corectata de doi profesori, care da fiecare cate o nota. Aceasta nota este obtinuta nota prin impartirea la 10 a punctajului obtinut de elev, fara rotunjire.

Nota finala a lucrarii se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori.

Daca intre notele date de cei doi profesori e o diferenta mai mare de 1 punct, atunci lucrarea va fi recorectata, de catre alti doi profesori evaluatori. Nota data de acestia va fi considerata nota finala.

2. Calcularea mediei generale

Media generala la Capacitate a fiecarui candidat e stabilita de comisia din centrul zonal de evaluare. Media generala este obtinuta ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele obtinute la probe.

Importanta rezultatelor la Capacitate 2019

Notele obtinute de elevii de clasa a 8-a la Evaluarea Nationala sunt extrem de importante in procesul de admitere la clasa a IX-a. Astfel, o medie generala cat mai mare sporeste sansele candidatilor de a intra la un liceu bine cotat.

Pentru admiterea in a IX-a, rezultatele la Evaluarea Nationala 2019 conteaza in proportie de 80%. Diferenta de 20% e media generala de absolvire a claselor de gimnaziu, V-VIII.

Rata de promovare

Simularea la Evaluarea Nationala din acest an a aratat in martie ca, dintre elevii care au dat lucrarile, doar 53,1% au avut media generala peste 5. In cazul materiilor, 69,1% au avut minim 5 la romana si 39,4% care au avut nota de trecere la matematica. La limba materna a fost de 85,9%.

In cazul adevaratului examen, se asteapta insa ca rata de promovare sa fie mai mare fata de Simulare, asa cum a fost si anul trecut. Astfel, cand s-au afisat rezultatele la Evaluarea Nationala 2018, promovabilitatea a fost de 73,5%. Conform rezultatelor la Evaluarea Nationala 2017, rata de promovare de acum 2 ani a fost de peste 76%.

Ce importanta au rezultatele pentru sistemul de educatie

Rezultatele la Evaluare Nationala conteaza nu doar pentru elevii de clasa a VIII-a, ci si pentru sistemul de invatamant romanesc. Astfel, in functie de performantele elevilor, oficialii de invatamant fac evaluari si decid ce masuri trebuie luate pentru imbunatatirea situatiei in anii urmatori.

Cum se procedeaza? Rezultatele de la examenul de Evaluare sunt analizate de catre inspectoratele scolare si sunt comparate cu rezultatele obtinute de elevi in anii de scoala. Astfel, inspectoratele vor intocmi un raport cu analiza facuta, care va include si masuri de monitorizare, control si remediere, in vederea rezolvarii situatiei, acolo unde e necesar.

Ca exemplu, metodologia examenului de Evaluare Nationala 2019 da cazul scolilor care obtin rezultate proaste. Aceste unitati vor fi monitorizate constant de inspectoratul scolar din judetul respectiv si le va sprijini pentru a imbunatati calitatea invatamantului.

Adauga un comentariu