Secretele istoriei

Rezultate politice si militare in urma bataliei de la Austerlitz

Publicat: 26 ian. 2015
3

In total, pierderile aliatilor se ridicasera la aproximativ 27.000 dintr-o armata de 73.000, adica 37% din efectivele lor. Francezii au pierdut in jur de 5.000 dintr-o forta de 65.000, reprezentand aproape 8% din efectivele lor. Aliatii au pierdut de asemenea 180 de tunuri si 50 de stindarde. Victoria a fost intampinata cu uimire totala si delir la Paris, unde numai cu cateva zile inainte natiunea se afla in pragul colapsului financiar. Napoleon i-a scris Josephinei: „Am invins armata austro-rusa comandata de doi imparati. Sunt putin obosit… te imbratisez”.
Tarul Alexandru a rezumat poate cel mai bine timpurile grele pentru aliati mentionand: „suntem copii in mainile unui gigant”.

Vezi si Batalia de la Austerlitz

Franta si Austria au semnat un armistitiu pe 4 decembrie iar Tratatul de la Pressburg, 22 de zile mai tarziu, a indepartat-o pe ultima din razboi. Austria a acceptat sa recunoasca teritoriile franceze capturate prin tratatele de la Campo Formio (1797) si Lunéville (1801), sa acorde pamanturi Bavariei, Württembergului si Badenului, care erau aliatii germani ai lui Napoleon, si sa plateasca 40 de milioane de franci reprezentand indemnizatii de razboi. Venetia a fost cedata de asemenea Regatului Italiei.

Vezi si Cuvintele lui Napoleon adresate trupelor sale dupa batalia de la Austerlitz

A fost un sfarsit aspru pentru Austria, insa cu siguranta nu o pace catastrofala. Armatei ruse i s-a permis sa se retraga in tara natala, iar francezii si-au ridicat tabara in sudul Germaniei. Sfantul Imperiu Roman a fost de asemenea desfiintat efectiv, 1806 fiind vazut drept ultimul sau an. Napoleon a creat Confederatia Rinului, un lant de state germane menite sa serveasca drept un tampon intre Franta si Prusia. Prusia a considerat aceasta si celelalte miscari un afront adus statutului sau putere dominanta a Europei Centrale si a declarat razboi Frantei in 1806.

Adauga un comentariu