Eveniment-Social

Rezultatele candidatilor ieseni la Definitivarea in invatamant. SURPRIZE URIASE

Publicat: 24 iul. 2018
1

Din totalul celor 413 lucrari scrise transmise spre evaluare, în contextul sesiunii 2018 a examenului de Definitivat la Iasi, desfasurat în data de 18 iulie, 317 cadre didactice din judet au obtinut medii mai mari sau egale cu opt si au promovat examenul, acestea reprezentând 76.75 la suta din totalul candidatilor.

Procentajul se situeaza peste media nationala de promovare, care este de 75.75 la suta. În ceea ce priveste transele de note obtinute la proba scrisa, 146 de candidati au obtinut note cuprinse între 8.00 – 8.99, transa de note cuprinse între 9.00 si 9,99 fiind atinsa de 109 candidati.

Un rezultat remarcabil pentru sesiunea 2018 a examenului de Definitivat este, pentru judetul nostru, un numar de 24 de note de 10 la proba scrisa, cele mai multe dintre acestea fiind înregistrate la disciplinele: Învatamânt prescolar si Educatie fizica, ambele cu câte opt candidati care au obtinut nota maxima. Alti doi candidati au obtinut nota 10 la disciplina Consiliere psihopedagogica, în timp ce Artele vizuale, Istoria, Limba si literatura franceza, Matematica si Religia ortodoxa sunt reprezentate de câte un candidat în lista decaristilor.

Anterior desfasurarii probei scrise, peste 500 de candidati înscrisi în judetul Iasi au parcurs o etapa eliminatorie, care a presupus sustinerea a doua inspectii de specialitate si evaluarea portofoliului profesional, promovarea fiind conditionata de obtinerea cel putin a mediei opt pentru cele trei probe si a notei sapte pentru fiecare dintre acestea. Cei mai multi candidati, si anume 111, sunt înregistrati la învatamânt prescolar, în timp ce la 17 discipline s-a înscris doar un candidat.

Citeste si: ISJ Iasi. Date de ultima ora privind examenul de Definitivat 2018

"Procentajul de promovare aferent acestei sesiuni a examenului de Definitivare în învatamânt reprezinta o crestere semnificativa comparativ cu sesiunea 2017, care a înregistrat, ca rezultat initial, o promovabilitate de 63.80 la suta. Remarcam faptul ca aceasta sesiune a înregistrat cel mai mare numar de candidati înscrisi în ultimii sase ani, precum si cel mai ridicat numar de lucrari scrise. Numarul ridicat de candidati care au parcurs toate etapele necesare promovarii examenului demonstreaza implicare, motivare si responsabilitate fata de propriul parcurs profesional. Rezultatele obtinute de profesorii ieseni la examenul de Definitivat probeaza calitatea formarii initiale a acestora, reusita strategiilor de consiliere si monitorizare derulate de Inspectoratul Scolar Judetean – ISJ, prin inspectorii de specialitate, profesorii metodisti si, de asemenea, prin Departamentul de dezvoltarea resursei umane", au precizat cei de la ISJ Iasi.

Cadrele didactice care doresc reevaluarea lucrarii scrise au putut depune eventualele contestatii ieri, 24 iulie, pâna la ora 20:00 si astazi, 25 iulie, pâna la ora 14:00, la centrul de examen constituit la Colegiul National Iasi. Rezultatele finale se vor afisa la centrul de examen si pe site-ul http://definitivat.edu.ro în data de 27 iulie 2018.

Citeste si: Rezultatele FINALE ale examenului de DEFINITIVAT, la Iasi

Conform prevederilor legale, candidatii pot sustine examenul national pentru Definitivare în învatamânt fara taxa de cel mult trei ori. Prezentarile ulterioare la examen sunt conditionate de achitarea, la unitatea de învatamânt la care se depune dosarul de înscriere, a unei taxe în cuantum de 300 lei. Tezele au fost evaluate în centre de examen organizate de Ministerul Educatiei Nationale (MEN) la nivel national.

Pentru promovarea examenului de definitivat media minima este opt. Examenul de Definitivat în învatamânt este un examen obligatoriu pentru cadrele didactice care garanteaza profesorilor debutanti dreptul de practica în învatamântul preuniversitar, fiind urmat mai apoi de gradul II si de gradul I, examene ce nu sunt însa obligatorii.

Adauga un comentariu