Eveniment-Social

Rezultatul expertizei tramvaiului ucigas va fi gata saptamana viitoare

Publicat: 02 mai 2011
1

Verdictul final in cazul groaznicului accident din Fundatie, cand un tramvai al Regiei Autonome de Transport Public a distrus sase masini si un autobuz, omorand o persoana si bagand alte sapte in spital, va fi dat la inceputul saptamanii viitoare. Comisia tehnica, numita de procurori pentru a elucida situatia, va depune in aceasta saptamana, la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, raportul celei de-a doua expertize tehnice efectuate la tramvaiul Be8/8, implicat in accidentul de pe 21 martie. Expertii, condusi de dr. ing. Dionisie Lefter, vor trebui sa depuna si rezultatele testelor efectuate pe 16 aprilie, atunci cand tramvaiul a fost verificat pe Canta si Copou. Tot atunci s-au facut verificari si la starea liniei din zona Bibliotecii Centrale Universitare. „Din ce stim noi, expertiza va fi finalizata in aceasta saptamana. Noua nu ni s-a cerut altceva sau nu stim in acest moment daca se va dispune si o expertiza criminalistica. Tot ce ni s-a spus este ca expertii vor trebui sa prezinte raportul in aceste zile”, a spus Maricel Gherca, directorul RATP.
Tot in aceasta saptamana va fi gata si raportul controlului dispus de primarie la RATP. Comisia numita de primarul Gheorghe Nichita a studiat pana acum toata documentatia legata de activitatea vatmanilor, de modul in care acestia sunt verificati de superiori, de abaterile inregistrate sau accidentele petrecute din vina lor. Astfel, au fost controlate si fisele de post si de accident ale acestora, activitatea sectiilor, a angajatilor de la siguranta circulatiei, a serviciului de aprovizionare cu piese. De asemenea, s-au evaluat activitatile de instruire a personalului, criteriile de evaluare a angajatilor, precum si sanctiunile aplicate vatmanilor. In urma concluziilor, sefii primariei urmeaza sa dea sau nu sanctiuni.
Reamintim ca, imediat dupa accident, sistemele de franare ale tramvaiului implicat in accident au fost verificate de o comisie condusa de prof. univ. dr. ing. Radu Gaiginschi. Procurorii au decis, insa, sa recuze concluziile testelor respective si au desemnat alti experti.

Comentarii
 • Domnule Coman, dvs. figurati ca membru al Consiliului de Administratie al RATP Iasi -tramvaie, autobuze, microbuze …. vezi pagina de web a regiei.
  1 Va rog spuneti despre aceasta participare ceva, adica ce atributii aveti, cat luati, care va sunt colegii din Consiliul de Administratie si ce ati facut dumneavoastra in aceasta Regie de are asa rezultate.
  2 Deasemeni, daca in calitatea de membru in CA al Ratp, va simtiti raspunzator de producerea de evenimente gen accidentul de la Fundatie.
  3 Va intreb, in pretul biletului de calatorie este inclusa asigurarea calatorului din mijlocul de transport.
  Va rog sa precizati public documentul legal in care este prevazuta asigurarea calatorului in timpul calatoriei cu mijloacele de transport ale RATP. Deasemeni daca puteti indica documentul care reglementeaza aceasta asigurare si pentru calatorii mijloacelor de transport in comun, cele ale caror trasee le sunt atribuite prin licitatii de autoritati locale.
  Va sugerez cu toata modestia sa nu ratati si aceasta ocazie de a va arata competenta si buna credinta in activitatea grea si nobila de membru in Consiliul de Administratie al RATP Iasi.

  Va multumesc anticipat pentru raspuns

Adauga un comentariu