Boli si tratamente

Rigiditate, dureri de cap, gat, umar si brate. Toate astea apar din cauza unui obiect pe care-l folosesti zilnic

Publicat: 16 sept. 2019

Efectele utilizarii telefoanelor si a smartphone-urilor asupra sanatatii fac obiectul tot mai multor studii, iar concluziile cercetatorilor sunt ingrijoratoare. Cercetatorii coreeni sunt printre cei care trag un semnal de alarma cu privire la folosirea excesiva a acestor obiecte. In Coreea de Sud, din 2012 pana in 2013, numarul utilizatorilor de smarphone a crescut de la 23 de milioane la 33 de milioane. Deoarece utilizatorii de smartphone cauta pe Internet, discuta cu altii, scriu documente si realizeaza alte sarcini in timp ce privesc monitorul mic al telefonului, miscarile lor constante si repetate intr-o anumita pozitie pot provoca tulburari musculo-scheletice. In plus, deoarece utilizatorii de telefoane inteligente folosesc in mod obisnuit smartphone-urile mai mult decat persoanele in varsta, acestia sunt vulnerabili la tulburari musculo-scheletice severe, ale caror simptome pot include oboseala si dureri la nivelul extremitatilor superioare, cum ar fi gatul, bratele, incheieturile, spatele mainii si degetele, in plus fata de durerea din talie.

Miscarea repetata statica a utilizatorului reduce circulatia sangelui, impiedica alimentarea cu nutrienti a muschilor si provoaca oboseala si durere. Pozitiile incorecte conduc la oboseala si pot avea efecte negative, cum ar fi reducerea functiei fiziologice, perturbarea sistemului nervos autonom, afectand atat sistemele vizuale cat si cele muscular-articulare, ducand la dureri de cap si stres. Tulburarile musculo-scheletice legate de utilizarea smartphone-urilor includ oboseala musculara cu accent pe gat si umar, datorita miscarilor repetate ale mainilor, incheieturilor si bratelor. Ca urmare, pot aparea dureri, rigiditate.

Majoritatea studiilor anterioare privind afectiunile musculo-scheletice s-au bazat pe utilizarea calculatoarelor de catre elevi. Cu toate acestea, in prezent, multi studenti utilizeaza smartphone-ul pentru perioade mai lungi si mai frecvent decat computerele, deoarece sunt mici, usor portabile si accesibile. Cu toate acestea, au existat putine cercetari privind relatia dintre utilizarea lor, durerea si postura sau efectele pe care le are utilizarea smartphone-ului asupra structurii musculoscheletale a fiecarei zone corporale.

Cele doua studii realizate in 2015 au avut ca scop investigarea relatiei dintre durerea musculo-scheletica a regiunii cervicale si utilizarea smartphone-ului. In primul studiu, printr-o serie de teste, reiese ca cele mai dureroase regiuni ale corpului, dupa utilizarea de smartphone-uri, sunt umerii si gatul. Durerile de spate au fost invers proportionale cu dimensiunea ecranului cu cristale lichide a telefonului smartphone, in timp ce durerea la nivelul picioarelor s-a dovedit a fi direct proportionala cu perioada de timp in care a fost utilizat telefonul. In al doilea studiu au fost examinate schimbarile in postura adultilor tineri cu si fara dureri usoare la nivelul gatului atunci cand utilizeaza un smartphone. In concluzie, s-a constatat ca utilizarea smartphone-ului este legata de simptomele cervicale si non-musculoscheletale.loading...

Adauga un comentariu