National

Risc de avalansa in Masivul Fagaras

Publicat: 16 ian. 2012
1
Salvamontistii argeseni avertizeaza ca in Masivul Fagaras este risc de avalansa de gradul al treilea pe o scala de pana la cinci, la altitudini de peste 1800 de metri. 
Dupa caderilor de zapada din ultimele 36 de ore, stratul depus la Cota 2000 depaseste 80 de centimetri, informeaza Antena 3.
Potrivit sefului Serviciului Public Judetean Salvamont Arges, Ion Sanduloiu, in zona potecii principale de creasta, la altitudini mai mari de 2100 de metri, stratul de zapada poate atinge un metru, iar in zonele viscolite s-au format deja troiene mai adanci.
„Riscul de avalansa a fost clasificat de catre Serviciul de prognoza meteo la gradul trei pentru altitudini peste 1.800 metri, limita climatului subpolar, si gradul doi la altitudini inferioare acesteia. Apreciem ca exista o foarte mare probabilitate de declansare a unor avalanse de dimensiuni medii pe versantii acoperiti cu zapada abundenta, ceea ce poate duce la accidente fatale. Acest risc se va mentine si in perioada urmatoare, pentru ca zapada cazuta a fost viscolita, iar temperaturile foarte scazute nu vor asigura coeziunea intre straturi. În aceste conditii, nu recomandam incercarea de a parcurge poteca principala de creasta sau potecile de acces catre creasta principala, iar in zonele inca accesibile pentru parcurgerea potecilor este obligatoriu echipamentul de iarna” a declarat seful Serviciului Public Judetean Salvamont Arges, Ion Sanduloiu.
Adauga un comentariu