Actualitate

Risc imens de cancer! Iasul, oficial pe lista celor mai periculoase orase din Romania

Publicat: 29 oct. 2014

@ „Orasul teilor” a fost inclus pe lista neagra a celor mai riscante orase din Romania, o lista a rusinii intocmita de Uniunea Europeana cu cele mai poluate zone @ Factorii poluanti din aer, in special praf provenit de la santiere, pot provoca cancer pulmonar @ Comisia Europeana aduce sanctiuni autoritatilor pe motiv ca nu au fost luate masuri suficiente si rapide pentru reducerea poluarii, asta desi au existat atentionari constante

Iasul si-a castigat cu greu in timp supranumele de „orasul teilor„, dar ceea ce s-a construit de-a lungul ultimelor secole a fost nimicit in doar cativa ani. Aceasta ultima perioada in care au fost defrisati mii de copaci, au fost turnate sute de tone de betoane peste spatiile verzi si au fost incepute simultan santiere intinse de-a lungul si de-a latul orasului, au adus capitala Moldovei pe o lista neagra a Uniunii Europene, o lista a rusinii in care sunt trecute cele mai poluate si riscante orase din Europa.

„Cetatenii din anumite zone din Iasi, Bucuresti si Brasov au fost expusi în mod aproape continuu unor niveluri nesanatoase de PM10 înca din 2007. România nu îsi protejeaza cetatenii de poluarea cu particule fine (PM10). Aceste particule fine provin din emisiile generate de industrie, trafic si încalzirea locuintelor si pot cauza astm, afectiuni cardiovasculare, cancer pulmonar si deces prematur„, se arata in comunicatul Comisiei Europene.

In mod oficial, la nivelul UE s-a stabilit ca particulele de praf sunt un factor cancerigen. Agentia Europeana de Mediu a anuntat ca Iasul este orasul cel mai poluat din tara cu o cantitate de 54 micrograme/mc de aer. De poluare industriala in Iasi nu poate fi vorba pentru ca nu mai exista fabrici si uzine asa cum exista in Bucuresti sau Brasov, iar poluarea masiva vine tocmai din praf si traficul greu.
Executivul european solicita luarea de masuri rapide, altfel exista riscul ca Romania sa plateasca zeci de mii de euro pe zi sanctiune.

Autoritatile locale risca sanctiuni drastice

In Iasi, maturatul strazilor se face cu utilaje vechi de aproape 20 de ani care sunt uzate si depasite tehnic, iar praful de pe strazi este mai mult imprastiat decat adunat si depozitat in locuri izolate. Practic, maturatul strazilor se face mai mult cu matura! Desi au trecut multi ani de cand Iasul a fost declarat unul dintre cele mai poluate orase din tara, nu au fost luate masuri sesizabile care sa reduca nivelul poluarii. Au fost inregistrate depasiri frecvente la statiile de monitorizare a prafului ce apartin Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Iasi. In anul 2013, au fost 35 de depasiri ale PM 10, fiind peste 50 de micrograme/mc de aer, media normala a PM10. In 2014, in judetul Iasi au fost deja in jur de 30 de depasiri, cele mai frecvente fiind inregistrate in statia din Podu de Piatra.

„Printr-un protocol intre Primarie si APM Iasi s-au stabilit anumite masuri pentru o anumita perioada de timp. Cele mai multe dintre ele s-au realizat insa cu o exceptie: nu s-a reusit scoaterea traficului greu din oras care reprezinta principalul factor al poluarii cu praf. In momentul in care va exista o colaborare intre Vama, Primarie si Consiliul Judetean, se va rezolva cea mai mare problema privind poluarea. Astfel, daca Vama va fi mutata in CUG, nivelul poluarii cu particule fine va fi redus. De asemenea, in momentul in care nu se respecta angajamentele pe care Romania le-a luat in momentul in care a aderat la UE, se poate declansa o actiune de infringement prin aplicarea unor penalizari, un fel de amenda ce poate fi o suma destul de mare”, au precizat oficialii APM Iasi.loading...

Comentarii
  • CEL MAI VINOVAT DE POLUAREA IASULUI ESTE PRIMARUL NICHITA
    ASA CA IESENI SOLICITATI DEMISIA LUI NICHITA DACA NU VRETI SA MURITI PENTRU CA SUNTETI BOLNAVI DE CANCER
    POLUAREA AFECTEAZA SI CREIERUL SI POATE DE ASTA NICHITA NU VREA SA FIE AERUL CURAT DIN IASI CA SA AIBA O POPULATIE TAMPITA SI MAI USOR DE MANIPULAT

  • Cine ai protejeaza pe hotii, baliti cucu desteptilor care nu va faceti datoria la timp inghititi cucu lui nichitov acum.
    Nichitov rade tot ca ai de aface cu niste oii in jurul tau, taie tot gigele nu te uita.
    mult succes gigele.

Adauga un comentariu