Local

Risc mai mic de inundatii la Iasi. Statii de monitorizare au fost montate la Letcani si Razboieni

Publicat: 31 dec. 2015
1

Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad a finalizat proiectul „Sistem integrat de suport decizional în bazinul hidrografic al râului Bahlui. Contractul a constat  în furnizarea unui sistem eficient de prognozare si avertizare a inundatiilor, pe baza unui sistem de asistare a deciziilor (DSS).

Sistemul foloseste modelarea hidrodinamica, în scopul asigurarii informatiilor necesare pentru factorii de decizii în caz de inundatii pentru municipiul Iasi si comunitatile din bazinul hidrografic al râului Bahlui. Prin intermediul acestui contract de servicii, au fost amplasate doua statii automate de monitorizare a parametrilor hidrologici în localitatile Letcani si Razboieni din judetul Iasi. Aceste statii au în componenta senzori de nivel de tip radar, senzori de precipitatii lichide si senzori de temperatura pentru apa si aer. De asemenea, centrul de prognoza al inundatiilor din cadrul Administratiei Bazinale de Apa Prut-Bârlad a fost dotat cu toate echipamentele necesare pentru o functionare corespunzatoare.

Proiectul „Sistem integrat de suport decizional în bazinul hidrografic al râului Bahlui” a fost  finalizat la data de 31 octombrie 2015, serviciile find prestate de Asocierea TOP RAMPROJECT S.R.L & DHI, reprezentata de liderul de asociere TOP RAM PROJECT S.R.L. Valoarea fara TVA a contractului este de  1.997.552 de lei. Contractul face parte din proiectul Lucrari pentru reducerea riscului la inundatii în bazinul hidrografic Prut-Bârlad, cofinantat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin POS Mediu, AXA PRIORITARA 5 „Implementarea structurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc”, Domeniul major de interventie 1 „Protectia împotriva inundatiilor”. Proiectul va fi finalizat la data de 30.06.2016 si are o valoare de 231.934.214 de lei.

Adauga un comentariu