Stiri medicale

Care este riscul de a te infecta cu noul coronavirus in transportul public?

Publicat: 04 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care este riscul de a te infecta cu noul coronavirus in transportul public
Riscul de a te infecta cu noul coronavirus in transportul public

Riscul de a te infecta cu noul coronavirus in transportul public. Șansele de a te infecta cu noul coronavirus din mijloacele de transport în comun depind foarte mult de locul în care stai, apropierea de o persoană infectată reprezentand cel mai mare risc, sugerează un nou studiu.

Studiul, care a inclus mii de pasageri care au călătorit pe trenurile de mare viteză din China, cunoscute sub numele de trenuri G, au descoperit că rata de transmitere către pasagerii din apropiere a variat de la aproximativ 0% la aproximativ 10%, la cei care s-au așezat cel mai aproape de pasagerii infectați, in cele mai lungi perioade cu cel mai mare risc.

„Studiul nostru arată că, deși există un risc crescut de transmitere de COVID-19 in trenuri, locația scaunului unei persoane și timpul de călătorie în raport cu o persoană infecțioasă pot face o diferență mare”, a declarat autorul principal al studiului Dr. Shengjie Lai, într-un comunicat. „Rezultatele sugerează că, în timpul epidemiei COVID-19, este important să se reducă densitatea pasagerilor și să se promoveze măsuri de igienă personală, utilizarea mastilor pentru față și eventual să se efectueze verificări ale temperaturii înainte de îmbarcare.”

Riscul de a te infecta cu noul coronavirus in transportul public

Într-adevăr, alte studii recente din întreaga lume sugerează că, atunci când pasagerii poartă măști și respectă liniile directoare de distanțare socială, transportul public poate prezenta un risc relativ mic de infecție.

De exemplu, la Paris, oficialii de sănătate publică au descoperit că dintre cele 386 de focare recente de COVID-19 din oraș, între mai și mijlocul lunii iulie, niciunul nu a fost legat de transportul public, potrivit The New York TImes. Rezultate similare au fost observate atât în ​​Tokyo cât și în anumite părți din Austria, a raportat Times.

În noul studiu, publicat pe 29 iulie în revista Clinical Infectious Diseases, cercetătorii au analizat informațiile de la pasagerii care au călătorit pe trenurile G între mijlocul lunii decembrie 2019 și sfârșitul lunii februarie 2020, care acoperă perioada de până la identificarea COVID-19 până la apogeul focarului din China.

Cercetătorii au identificat peste 2.300 de pasageri cunoscuți drept „pacienți indici” care au dezvoltat COVID-19 în 14 zile de la călătoria cu trenul și mai mult de 72.000 de pasageri care s-au așezat în apropierea acestor cazuri – pe trei rânduri (în lățime) și cinci coloane (pe lungime) de pacientii indici.

Rata medie de infectare

În general, 234 din cei 72.000 de pasageri din apropiere au dezvoltat o infecție COVID-19 legată de călătoria cu trenul. Aceasta înseamnă că rata medie de infectare – sau procentul care a dat rezultate pozitive din grupul general – a fost de aproximativ 0,32%.

Cei care s-au așezat direct lângă o persoană infectată aveau cel mai mare risc de a contracta infecția, cu o rată medie de atac de 3,5%.

Pentru cei care stau în același rând, dar nu neapărat învecinat cu persoana infectată, rata medie de infectare a fost de 1,5%. Acesta este de aproximativ 10 ori mai mare decât rata de infectare pentru persoanele care stau cu unul sau două rânduri în spatele persoanei infectate, a descoperit studiul.

Perioada de timp in care o persoană a călătorit a afectat și riscul – în medie, rata de infectare a crescut cu 0,15% pentru fiecare oră în care o persoană a călătorit cu un pasager infectat; iar pentru cei care stau lângă o persoană infectată, rata de infectare a crescut cu 1,3% în fiecare oră.

Adauga un comentariu