Stiri medicale

Riscul de diabet creste daca nu dormiti suficient

Publicat: 22 dec. 2010

Somnul scurt, alternat cu perioade lungi de oboseala, ar putea contribui la dezvoltarea unei rezistente la insulina si la scaderea tolerantei la glucoza, sustin cercetatorii americani.

Reducerea timpului acordat somnului este un aspect frecvent intalnit in tarile dezvoltate, in care ritmul de trai este accelerat, activitatea fizica lipseste este insuficienta, iar obiceiurile alimentare sunt defectuoase. Potrivit cercetatorilor americani, persoanele care dorm mai putin de 6 ore pe noapte au un risc crescut de diabet.

„Viata nesanatoasa specifica sedentarilor si persoanelor care mananca haotic, in combinatie cu somnul insuficient, sporeste riscul de diabet”, spune Plamen Penev, medic si doctorand la Universitatea Chicago si unul dintre autorii studiului aparut in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Diabetul este o boala din sfera afectiunilor endocrine, care apare ca urmare a unor disfunctii aparute la celulele pancreatice si printr-un nivel cresut al glucozei in sange (glicemie). Diabetul de tip I, juvenil sau insulino-dependent, este mai frecvent la copii si la adultii tineri. Diabetul de tip II, non insulino-dependent, afecteaza persoanele trecute de 40 de ani.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit