Boli si tratamente

Riscuri medicale in functie de zilele saptamanii. Descopera de ce trebuie sa-i acorzi atentie inimii luni

Publicat: 19 feb. 2012

Luni, este risc mare de infarct, iar duminica, de fracturi. Marti se nasc cei mai multi copii, iar vineri cei mai multi fumatori scapa de viciu. Joi este cea mai buna zi pentru a intretine relatii sexuale.

Aceastea sunt rezultatele mai multor studii efectuate de-a lungul timpului. Jurnalistii publicatiei „The Sun” le-au pus cap la cap si au intocmit un ghid al sanatatii pe zile. Iata care sunt riscurile medicale in functie de zilele saptamanii:

1. Luni – probleme cu inima
Cercetatorii scotieni au descoperit ca numarul persoanelor care mor de infarct este cu 20% mai mare luni decat in restul saptamanii. „Varful deceselor din cauza bolilor de inima poate fi explicat prin consumul mai mare de alcool din weekend. O alta cauza poate fi si stresul de la serviciu”, explica dr. Christine Evans, autorul studiului desfasurat pe zece ani.

Surprinzator, luni este cea mai proasta zi sa incepeti o dieta. Unul din trei oameni care incepe regimul la inceputul saptamanii cedeaza tentatiilor pana marti seara.

2. Marti – cele mai multe nasteri
Martea este cea mai stresanta zi a saptamanii, arata un studiu care a inclus 3.000 de britanici. Pentru ca in prima zi a saptamanii angajatii se pun la curent cu ultimele barfe si pornesc, in general mai greu, marti, sarcinile la serviciu se aglomereaza.

Tot marti, au loc cele mai multe nasteri, arata statisticile. Nu exista insa o explicatie a fenomenului.

3. Miercuri – zi de jogging
Unul din patru britanici crede ca miercuri este cea mai buna zi pentru intalniri romantice, arata un studiu efectuat pe 8.000 de persoane singure. Daca intalnirea merge prost, inca le  mai ramane timp sa planifice iesiri cu prietenii, la sfarsitul saptamanii.

Miercuri este si cea mai potrivita zi sa iesiti in parc pentru o alergare. Asta va va ajuta sa scapati de stresul acumulat in prima parte a saptamanii.

4. Joi – zi de sex
Un studiu efectuat de cercetatorii de „The London School of Economics” arata ca joia este cea mai potrivita zi a saptamanii ca sa faceti dragoste. Exista si o explicatie medicala: nivelul de cortizol, care stimuleaza productia de hormoni sexuali, atinge varful in aceasta zi.

Nivelul de testosteron este mai mare in cazul barbatilor, la fel si cel de estrogen in cazul femeilor.

5. Vineri – cele mai multe accidente
Vinerea au loc cele mai multe accidente, arata statisticile. Intervalul negru este 16.00-17.00. De asemenea, cei care incearca sa se lase de fumat vinerea au cu 57% mai multe sanse de reusita decat cei care fac acest lucru in alte zile ale saptamanii, arata un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Lancaster. „Vointa va fi suficient de mare incat sa treci peste tentatiile din weekend”, motiveaza autorii.

6. Sambata – stai departe de alcool
Sambata, numarul celor care ajung la spital in coma alcoolica este cu 70% mai mare decat in restul saptamanii, potrivit „British Medical Journal”.

7. Duminica – cele mai multe fracturi
Cei mai multi oameni ajung la spital cu fracturi, duminica, arata un studiu danez. Medicii pun acest lucru pe seama consumului crescut de alcool de sambata seara. „Duminica, ies si cei mai multi copii al joaca si tot atunci, au loc si cele mai multe competitii sportive”, mai spun medicii danezi.

Sursa: Evenimentul Zileiloading...

Adauga un comentariu