Mama si copilul

Riscurile aspirinei in sarcina

Publicat: 27 ian. 2011

„Nu folositi aspirina in ultimele trei luni de sarcina!”. Aceasta a fost avertismentul emis in 1990 de Food and Drug Administration – organizatie guvernamentala americana care decide ce alimente si medicamente sunt permise in SUA. Potrivit specialistilor americani, aspirina trebuie luata doar cu indicatie specifica de la medic, intrucat poate produce probleme la copil sau complicatii in timpul nasterii.

Dozele mari de aspirina pot determina hemoragii la mama si la copil dupa nastere, pot produce un retard al cresterii intrauterine a fatului si chiar moartea bebelusului. Sunt cazuri in care aspirina este folosita in sarcina, sub atenta supraveghere medicala cu scopul de a preveni preeclamsia si tensiunea arteriala.

Cauzele preeclampsiei nu sunt inca complet cunoscute. Preeclampsia este caracterizata prin hipertensiune arteriala si urme de proteine in urina sau umflarea mainilor si picioarelor gravidei in jurul saptamanii a 20-a de sarcina. De asemenea, se poate caracteriza si printr-o brusca luare in greutate in ultimele luni de sarcina.

In forma cea mai pericoloasa, preeclampsia poate cauza blocaj renal, intoxicatia ficatului, atac cerebral sau chiar moartea. Preeclampsia este una dintre cauzele cele mai frecvente care pot conduce la decesul gravidei. In forme mai putin severe, preeclamsia poate sta la baza nasterii premature sau a nou nascutilor cu o greutate mica la nastere.

Consumul de aspirina in timpul sarcinii creste riscul gravidei de a i se desprinde placenta de peretele uterului (ruptura de placenta) – lucru care poate cauza moartea gravidei. Tocmai de aceea, doctorii sunt foarte rezervati de a recomanda aspirina gravidelor. loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit