Medicamente

Riscurile deficientei de vitamine

Publicat: 21 dec. 2010

Vitaminele sunt substante chimice organice necesare organismului pentru a fi sanatos. Majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de catre organism, deci ele trebuie obtinute din alimentatie.

Termenul de vitamina a fost folosit pentru prima data de biochimistul polonez Casimir Funk în 1912. Vita, în limba latina, inseamna viata, iar sufixul – amina este pentru amine. La momentul respectiv se credea ca toate vitaminele sunt amine, acum insa se stie ca nu este asa. Se cunosc 13 vitamine, impartite in doua grupe: solubile in grasimi (A, D, E si K) si solubile in apa (B si C). Un organism poate supravietui pentru un timp fara vitamine, insa deficitul prelungit poate duce la boli, de obicei dureroase si potential fatale.

Lipsa vitaminei A duce la orbire
Deficienta de vitamina A este comuna in tarile în curs de dezvoltare, dar rareori intalnita in tarile dezvoltate. Aproximativ 250.000 pana la 500.000 de copii subnutriti din tarile în curs de dezvoltare orbesc in fiecare an din cauza deficientei de vitamina A. Orbirea de noapte este unul dintre primele semne ale deficientei vitaminei A. De asemenea, lipsa de vitamina A diminueaza abilitatea de a combate infectiile.

Inima sufera fara vitamina B
Complexul de vitamine B, in special B6 si B12, ajuta sangele, nervii si sistemul imunitar sa functioneze optim. Deficienta în organism a acestor vitamine reprezinta un factor de risc pentru bolile de inima si atacul cerebral. Cantitatea zilnica recomandata pentru o persoana sanatoasa este de 1,3 miligrame de B6 si 2,4 micrograme de B12. Cerealele integrale, germenii de grau, bananele, fasolea, nucile, car­nea de pui si cea de peste reprezinta cele mai bogate surse de vitamina B6, iar ouale, lactatele, carnea de vita si cea de porc sunt surse bogate în vitamina B12. Lipsa vitaminelor B este raspunzatoare si pentru bolile beriberi, pelagra, paresteziaza si anemie.

Vitamina C este un antioxidant care lupta impotriva radicalilor liberi si ajuta la mentinerea sistemului imunitar si creste nivelul colesterolului bun din organism. Un deficit de vitamina C duce la scaderea imunitatii, dar si la aparitia scorbutului. Necesarul zilnic recomandat este de 75 de miligrame. Citricele, dar si capsunile, ardeii, broccoli si spanacul sunt o bogata sursa de vitamina C.

Vitamina D protejeaza organismul de aparitia diabetului de tip I, osteoporozei si sclerozei multiple. Pestele gras reprezinta o sursa inepuizabila de vitamina D. Deficienta de vitamina D este cauza rahitismului.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit