Stiinta

Riscurile la care se expun persoanele care lucreaza in birouri cu spatii deschise

Publicat: 06 mart. 2014

Un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea din Stockholm arata ca angajatii care lucreaza in birouri necompartimentate sunt mult mai predispusi sa se imbolnaveasca scrie Descopera.ro

Potrivit specialistilor suedezi, in ultima perioada, din cauza presiunii in care lucreaza, multi angajati aleg sa vina chiar si bolnavi la serviciu, iar birourile cu spatii deschise favorizeaza raspandirea virusilor. Cel mai afectate sunt femeile, care ajung sa-si ia destul de des concediu medical.

Cercetatorii au analizat date despre 2.000 de angajati, care lucreaza in 7 tipuri diferite de birouri. Ei au luat in calcul numarul de zile de concediu medical si numarul de imbolnaviri pe termen scurt sau lung.

In cazul birourilor necompartimentate s-au inregistrat mai multe zile de concediu medical, in special la femei.

Cel mai scazut risc de imbolnaviri s-a constatat la angajatii din birouri mai mici, separate. Tot aici cercetatorii au observat o mai buna colaborare cu colegii si un nivel de stres mult mai scazut.

Angajatii care lucreaza in birouri deschise au de suferit si din cauza lipsei de intimitate, a lipsei spatiului personal, dar si din cauza expunerii la un zgomot ambiental deranjant.

Un alt studiu, facut de cercetatorii de la Universitatea din Arizona pe 80 de angajati, a demonstrat ca, daca o persoana vine bolnava la birou dimineata, pana la ora pranzului jumatate din colegi vor lua virusul, dupa ce vor intra in contact cu o suprafata contaminata – telefon, clanta, copiator, calculator, frigider, lift.

Riscul poate fi redus foarte mult prin spalarea mainilor sau folosirea de solutii dezinfectante. Expertii avertizeaza insa ca singura solutie cu adevarat eficienta pentru a impiedica raspandirea unei boli este ca persoana bolnava sa stea un timp acasa.loading...

Adauga un comentariu