National

RISE Project, despre Guvernul Orban: 400 de milioane de euro împrumutate în secret de la Banca Mondială

Publicat: 08 apr. 2020

Guvernul Orban ştia încă de la începutul lunii februarie că în spitalele din România există un mare deficit de echipamente medicale de protecţie, motiv pentru care a solicitat special Băncii Mondiale un împrumut de 200 de milioane de euro pentru a lupta cu noul coronavirus. Achiziţiile s-au făcut însă abia peste o lună şi jumătate, nu înainte de a se lua un alt împrumut de 200 de milioane de euro, notează publicaţia RISE Project, în cea mai recentă investigaţie publicată.

„Înainte să declare oficial epidemia de gripă, Guvernul a calculat un deficit național de 1,75 de milioane de măști profesionale și a aprobat de urgență, pe 4 februarie, cumpărarea lor pentru coronavirus. Se întâmpla la cinci zile după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat boala COVID-19 o urgență globală de sănătate publică.

În plus, pe 6 februarie, România a solicitat, în secret, 200 de milioane de euro de la Banca Mondială, pentru lupta cu noul coronavirus. Achizițiile centralizate au întârziat o lună și jumătate, până pe 19 martie, când România a cerut alte 200 de milioane de euro de la Banca Mondială”, scriu jurnaliştii de la RISE Project.

Primul acord pentru măști a fost încheiat, pe 19 martie, cu Renania Trade SRL, dar doar pentru 80 de mii de bucăți. Apoi, un alt acord, pe 23 martie, cu Romwine & Cofee SRL, pentru 875 de mii de măști. Ultima achiziție e verificată acum de Corpul de Control al Ministerului Finanțelor, după ce presa a publicat detalii despre modul în care a fost realizată, prin interpuși.
Adauga un comentariu