Stiri medicale

Ritmul cardiac poate fi aflat si cu un webcam

Publicat: 14 feb. 2018
7

Pielea, cel mai mare organ al corpului uman, si fata ta pot dezvalui despre tine si sanatatea ta mai multe probleme decat iti poti inchipui. Pielea este locul in care se vad cel mai usor problemele de sanatate ale omului. Asa cum acneea aparuta pe piele este un semn al dereglarilor hormonale, bubitele albe sau rosii de pe piele arata ca ai o alergie sau astm, aspectul galbui al pielii tradeaza o afectiune a ficatului si stresul poate provoca iritatii ale pielii si afectiuni cardiace. Culoarea pielii si ritmul cardiac au o stransa legatura intre ele. Monitorizarea batailor inimii este o investigatie fundamentala pentru descoperirea unor afectiuni cardiace ce se pot face acum doar prin cateva metode clasice, cu stetoscopul sau cu ajutorul tehnologiei inovative: anumite ceasuri cu transmisie wireless, alte aplicatii instalate pe smartphone ori noi instrumente de estimare, descoperite de cercetatori.

Cum recunosti bolile de inima. Vezi 13 simptome care tradeaza afectiunile cardiace

O noua tehnologie care masoara semnele vitale fara contact face ca masurarea ritmului inimii sau al respiratiei sa fie mult mai confortabile. Camera web este cea care va inlocui senzorii lipiti pe piele pentru masurarea ritmului cardiac

O echipa de ingineri electricieni din vestul SUA a brevetat o tehnologie care estimeaza ritmul cardiac, folosind o camera video si un software specializat. O echipa de cercetatori de la Universitatea de Stat din Utah a descoperit un nou sistem care ar putea fi un schimbator de jocuri pentru produse de consum, inclusiv echipamente de exercitii si monitorizare pentru copii. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca nu au nevoie de un ceas Apple sau un stetoscop pentru a masura bataile inimii, ci doar de o camera video. In locul senzorilor care se lipesc pe piele sau a altor dispozitive, camera video pentru monitorizarea batailor inimii trebuie doar sa vada persoana in cauza, fara sa o atinga. Ea poate fi folosita inclusiv pentru monitorizarea nou nascutilor acasa sau in sectiile de terapie intensiva.

Profesorul de inginerie electrica Jake Gunther si fostul sau student Nate Ruben sunt inventatorii noii tehnologii patentate de Universitatea din Utah, care estimeaza ritmul cardiac cu ajutorul unei camere video si a unui software special. “Cand sangele circula prin artere si vene, lumina absorbita de piele se schimba in cantitati masurabile. Nu se poate vedea cu ochiul liber, dar cand sistemul nostru proceseaza imaginile dintr-o camera, schimbarile sunt evidente”, spune  Jake Gunther. Camerele video inregistreaza imagini in valori de rosu, verde si albastru. Canalul verde este cel care face posibila estimarea ritmului cardiac. In acest fel, noul sistem detecteaza schimbarile fine care apar in culoarea pielii fetei, pe masura ce sangele curge prin corp, aceste modificari fiind imperceptibile pentru ochiul liber.
 

Adauga un comentariu