Magazin

Robotii autodidacti devin eficienti intr-un timp scurt

Publicat: 20 iun. 2019
1

Doua tipuri diferite de roboti, cu constructie si sarcini diferite, dar cu acelasi tip de invatare la baza, demonstreaza cat de rapid se pot perfectiona acestia, devenind progresiv din ce in ce mai buni la sarcinile care le sunt atribuite. Facebook, care isi bazeaza o buna a parte a infrastructurii proprii pe inteligenta artificiala, in special pe ramura de invatare mecanica a acesteia, este si una dintre companiile care aplica aceste tehnologii in domeniul roboticii.

Zeci de bolnavi operati cu robotii minune de la Neurochirurgie! Medicii sunt asaltati de pacienti din toata tara!

In robotica, expertii de la FAIR (Facebook AI Research) se bazeaza foarte mult pe invatarea autodidacta, un proces prin care AI-ul se perfectioneaza singur, pe baza datelor culese. In cadrul invatarii autodidacte exista subramura invatarii consolidate, care se aplica foarte eficient in cazul robotilor. Invatarea consolidata inseamna ca AI-ul se foloseste de instrumentele pe care le are la dispozitie, in principiu senzori, pentru a invata prin incercare si eroare.

Un exemplu in acest sens este robotul cu sase picioare creat de expertii FAIR cu scopul ca acesta sa deprinda singur mersul fara niciun fel de ajutor exterior. Miscarea este considerata de experti una dintre cele mai dificile sarcini in zona roboticii. Cu fiecare picior miscat, robotul invata legat de mediul care-l inconjoara si de felul in care poate ocoli eventualele obstacole pe care le are de infruntat. Fiecare greseala si fiecare miscare corecta genereaza date din care hexapodul invata. Folosind aceste tehnici de invatare mecanica, robotul cu sase picioare a invatat sa se deplaseze in doar cateva ore, in loc de cateva zile.

Al doilea robot autodidact al celor de la FAIR este, de fapt, o mana robotica, care, la fel, trebuie sa invete singura sa opereze. Acest al doilea robot a inceput avand ca singura aptitudine sustinerea mainii. Din acest punct, robotul a trebuit sa invete sa indeplineasca sarcinile la care a fost supus – sa se deplaseze si sa miste degetele.

Specialisti vor ca, montand senzori tactili pe robot, sa-l invete pe acesta sa “simta” obiectul pe care-l atinge, in sensul de a intelege ce este, ce caracteristici are si din ce este facut. A simti, in acest caz, este un proces intermediar care ajuta robotul sa interactioneze cu obiecte despre care nu stia nimic inainte. Astfel, mana robotica a facut cunostinta, a invatat sa opereze un joystick si a reusit sa identifice si sa roteasca in pozitia corecta un zar cu 20 de fete.

Adauga un comentariu