Eveniment-Social

Robotul de 70.000 de euro face minuni. Va ramane intr-un important spital din Iasi

Publicat: 11 aug. 2014
1

@ Aparatura germana revolutionara, de ultima generatie, va ramane intr-un spital din Iasi @ Succesul interventiilor chirurgicale pe primii pacienti a determinat conducerea Institutului Regional de Oncologie sa ia serios in calcul achizitia robotului care face minuni

Desi are o valoare de aproximativ 70.000 de euro, aportul adus in cazurile pacientilor cu cancer pulmonar este covarsitor. Este primul spital din tara care se poate lauda cu succesul utilizarii acestei tehnici. Practic, prin efectuarea a trei orificii de aproximativ trei centimetri se realizeaza rezectia nodulilor pulmonari de o dimensiune de pana la cinci centimetri cu ajutorul razelor laser.

Pana in prezent, din acest centru pilot au facut parte 23 de pacienti din intreaga tara, carora le-a fost prelungita viata in mod considerabil. Cancerul pulmonar a devenit tot mai amenintator, potrivit statisticilor. Daca in primele sase luni ale anului trecut au fost inregistrate 689 de cazuri la Institutul de Oncologie Iasi, in aceeasi perioada a anului curent au fost 906 cazuri. Pe langa specialistii formati in vederea utilizarii aparaturii germane, consumabilele folosite se ridica la valoarea de 2000 de euro. Pacientii care au facut deja rezectii cu laser nu au scos niciun ban din buzunar, costurile fiind suportate de spital. „Sunt avantaje multiple prin folosirea acestui tip de interventie laparoscopica. Rezectia nodulilor pulmonari cu ajutorul laserului presupune o recuperare rapida, zile mai putine de spitalizare si in mod evident prelungirea vietii in cazul pacientilor care se afla in stare critica. Pana in prezent s-a intervenit in cazul a 23 de pacienti, folosindu-se doar un singur tub de dren. Rezectia cu laser inlocuieste operatia clasica, iar avantajele sunt mult mai mari. Interventia este minim invaziva, iar sangerarile sunt reduse”, a precizat dr. Mugurel Bosanceanu, medic primar chirurg in cadrul Institutului de Oncologie.

Firma germana a acceptat sa lase aparatura in Iasi pana la sfarsitul anului, dezvoltand o buna colaborare cu conducerea si medicii chirurgi. „Suntem in negocieri cu firma din Germania. Aparatura are o valoare aproximativa de 70.000 euro si in mod sigur vom face tot posibilul pentru a o achizitiona. Avem deja o lista de asteptare destul de mare, cu pacienti din intreaga tara care vor sa beneficieze de avantajele acestui aparat in cadrul spitalului nostru. Cred ca este o achizitie buna pentru spital, dar si o investitie pentru pacientii care se incadreaza in aceasta categorie”, a precizat Mirela Grosu, manager al Institutului de Oncologie Iasi.

Adauga un comentariu