Stiinta

Robotul salamandra se misca ca o reptila

Publicat: 09 mai 2011

Avand aproape un metru lungime, este compus din noua segmente de plastic, de culoare galbena. Robotul nu seamana prea mult cu o salamandra, aducand mai degraba cu un sarpe.

Fiecare element contine o baterie si un microprocesor care coordoneaza miscarile. Atunci când înoata, salamandra artificiala face miscari repetate de unduire, ca un peste. Pentru mers, robotul foloseste câte doua din cele patru picioare, întotdeauna în diagonala, iar când se târaste ca un sarpe, corpul formeaza un „S”.

Cand au realizat singurul robot-salamandra din lume, cercetatorii elvetieni si francezi s-au intrebat daca acesta va fi în stare sa se adapteze la conditiile diferite de mediu. Savantii de la Scoala Politehnica Federala din Lausanne si cei de la Universitatea din Bordeau au creat un sistem electric, având rolul unui primitiv sistem nervos care permite robotului sa-si schimbe miscarile, astfel încât, dupa ce înoata, acesta se deplaseaza fara probleme pe pamânt.

Testele s-au încheiat cu succes, robotul fiind capabil sa-si schimbe viteza si modul de deplasare pe baza unor simple semnale electrice. Dupa ce se scufunda în apele lacului Geneva, salamandra creata în laborator se plimba pe plaja, ca o reptila. „Miscarile robotului au fost foarte asemanatoare cu acelea ale unei salamandre, demonstrând ca modelul reflecta realitatea”, a declarat Auke Ijspeer.loading...

Adauga un comentariu