Stiri medicale

Rolul hiperglicemiei în severitatea COVID-19

Publicat: 13 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rolul hiperglicemiei în severitatea COVID-19
Rolul hiperglicemiei în severitatea COVID-19

Rolul hiperglicemiei în severitatea COVID-19. Pe măsură ce COVID-19 continuă să faca victime in intreaga lume, cercetătorii sapa mai adânc pentru a identifica modul în care virusul produce ravagii in corp, în special asupra celor cu o boală cronică preexistentă.

După tinerea sub observație a 200 de pacienți cu COVID-19 cu hiperglicemie severă, o echipă mmedicala din Michigan face lumină in privinta motivului pentru care glicemia mare poate declanșa reactii mai grave la persoanele infectate cu noul tip de coronavirus. Cercetătorii au dezvoltat un instrument de gestionare a zahărului din sânge, care poate reduce riscul de infecții secundare, probleme ale rinichilor și internari prelungite la terapie intensivă la persoanele cu diabet, prediabet sau obezitate care se imbolnavesc de COVID-19.

Rolul hiperglicemiei în severitatea COVID-19

„Pe baza observațiilor preliminare ale pacienților noștri, cei cu una dintre aceste afecțiuni preexistente prezintă un risc ridicat de a li se agrava disfuncția respiratorie indusă de virus, ceea ce poate duce la deces”, spune cercetatorul Roma Gianchandani, profesor de medicină internă.

Autor principal, dr. Rodica Pop-Busui, suspectează că este vorba despre gradul scăzut, natura inflamatorie a diabetului și hiperglicemiei care promovează suprasolicitarea inflamatorie a virusului, rezultând rezistență la insulină și hiperglicemie severă.

„Când organismul devine inflamat, declanșează un răspuns imunitar anormal care, în loc să atace doar virusul, afectează restul celulelor și țesutului sănătos al corpului, ceea ce duce la deteriorarea rapidă a sănătății”, spune ea.

Mai exact, acești pacienți prezintă un risc crescut de ventilație mecanică, de insuficiența renala și necesită medicamente cunoscute sub numele de vasopresoare pentru a opri tensiunea arterială periculoasă sau steroizi pentru a combate sindromul de detresă respiratorie acută.

„Toate aceste complicații fac managementul zahărului din sânge mai dificil, dar echipa noastră este convinsă că acest management este esențial pentru a preveni complicațiile care duc la șederi prelungite în spital sau la morbiditate”, spune Gianchandani. Un studiu recent a arătat deja că există o corelație între glicemia bine controlată și nivelurile mai mici de markeri inflamatori, noteaza medicalxpress.com.

Adauga un comentariu