Secretele istoriei

Rolul nefast al Vaticanului in istoria tarilor romanesti

Publicat: 30 ian. 2014
Amprenta Vaticanului asupra poporului nostru este resimtita de secole. Obsesia Vaticanului pentru convertirea la catolicism pe Mihai Viteazul, impreuna cu tarile romanesti, au avut un rol nefast asupra intregului spatiu romanesc. Refuzul domnitorului a dus la asasinarea sa.
In cele ce urmeaza va prezentam un exemplu din seria de scrisori trimise de Vatican lui Mihai Viteazul.

Vezi si 
Cinci momente decisive ale domniei lui Mihai Viteazul

Scrisoarea Papei Clement al VIII lea catre Mihai Vitezul,

vestindu-l ca nu poate sa-i dee ajutor, si imbarbatandu-l la lupta.
16 august 1597
 Catre fiul iubit si barbatul nobil, Mihai, Voievod al Valahiei
Papa Clement al VIII-lea
Iubitului si nobilului nostru fiu ii transmitem salutari si binecuvintarea papala. Pentru ca am vazut din scrisoarea Nobilimii Tale curajul sufletului tau si zelul in a lupta pentru cauza puterii crestine, punem foarte mult credinta noastra intru Domnul de partea ta curajoasa impotriva dusmanului turc comun si foarte potrivnic si este drept ca la fel sa incerce sa faca toti principii crestini, spre salvarea lor si a altora. Este cunoscut de toata lumea care au fost straduintele noastre in privinta acestora, ca au fost puse la dispozitie de catre noi ajutoarele soldatilor si tu poti sa afli si tu ca nu ne-am crutat nici propirul sange, deoarece iubitul nostru fiu si nobil barbat, Giovanni Francisco Aldobrandini, nepotul nostru de singe si capitan general s-a oprit cu armata noastra in Ungaria in ciuda oricarei primejdii; chiar am suportat si continuam sa suportam cu staruinta atatea cheltuieli, cate puterile naturale ale acestui scaun papal, in fruntea caruia stau cu voia Domnului, nu mai pot sustine mult timp si, de aceea suferim foarte  mult ca suntem impovarati de atatea lipsuri de bani, sub nicio forma, nu ne este ingaduit sa punem la dispozitie ceea ce ne ceri, desi altminteri simtim o afectiune binecunoscuta fata de tine. Tu insa trebuie sa fi cu sufletul puternic si viguros, caci, daca in aceasta provincie s-ar porni legea razboiului, nu ne indoim ca ducii nostri iti vor fi de ajutor atata cat vor putea. Dumnezeul armatelor sa ii vegheze pe cei care lupta pentru bunatatea sa si sa culce la pamant dusmanul cel trufas. Scrisa la Roma, de Sf. Marcu, sub pecetea lui Sf. Petru, in data de 16 august 1597, in al saselea an al Pontificatului Nostru.
sursa:Directia Generala a Arhivelor Statului. Mihai Viteazul in Constiinta Europeana, 5, Marturii, Ed. Academiei Romane, Bucuresti, 1990, p. 263-264. Documentele sunt redate in limba latina si alaturat este redata traducerea in limba romana. S-a pastrat ortografia si punctuatia existenta in text. Aceasta scrisoare a fost publicata si in lucrarea prof. dr. Marin Al. Cristian, Mihai Viteazul Restauratorul Daciei si al Bisericii Stramosesti, Ed. Casa de Editura si Librarie „Nicolae Balcescu”, p. 323, 324, Bucuresti, 2011/adevaruldespredaci.ro


loading...