Secretele istoriei

Rolul purtat de amiralul american Raymond A. Spruance in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial

Publicat: 16 ian. 2015
3

Raymond Ames Spruance (n. 3 iulie 1886 – d. 13 decembrie 1969) a fost un amiral american, din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Intre (1903-1906) a urmat cursurile Academiei Navale a SUA din Annapolis, Maryland, dupa care a servit pe navele USS Iowa si USS Minnesiota.

Intre timp a urmat cursuri tehnice de inginer electrotehnica. A lucrat in mai multe fabrici de nave, de exemplu la Newport sau la New York.

In anii 1924 si 1925 a fost adjunctul trupelor americane ce stationau in Europa.

In 1932 a fost promovat capitan, iar in 1937 a primit comanda crucisatorului USS Mississippi. Peste un an a fost numit contra-amiral.

Vezi si Vasco da Gama si descoperirea caii maritime spre India

In 1941 a fost numit comandantul flotei de crucisatoare din Oceanul Pacific

Spruance a comandat fortele navale ale SUA in doua dintre cele mai semnificative batalii navale ale SUA pe teatrul de lupte din Pacific: Batalia de la Midway si Batalia din Marea Filipinelor. Spruance a fost artizanul Bataliei de la Midway, care a fost prima victorie majora a SUA impotriva Japoniei si aceasta batalie este considerata de multi un punct de cotitura al Razboiului din Pacific.

Vezi si Batalia de la Midway

Istoricul oficial al Marinei SUA comenta despre Batalia de la Midway: „…Performanta lui Spruance a fost superba… (el) s-a ridicat din aceasta batalie ca unul dintre cei mai mari amirali din istoria navala americana…”

Spruance a fost poreclit „Creier electronic” din cauza calmului sau extrem chiar in momente de criza: reputatie castigata ca urmare a tacticii aplicate cu succes la Midway.

In curand a preluat comanda flotei a 5-a americane. A participat la mai multe lupte din Oceanul Pacific. In iunie 1944 a fost numit amiral, iar in 1945 comandantul flotei din Oceanul Pacific.

In 1948 s-a retras din serviciul militar, iar intre 1952 – 1955 a fost ambasador in Filipine.

A murit in Pebble Beach-ben in anul 1969.

Adauga un comentariu