Secretele istoriei

Romance ascunse in istorie

Publicat: 09 ian. 2014
Toti am auzit de gangsterii secolului XX; Al Capone sau John Dillinger sunt oameni de legenda dar cine s-ar fi gandit ca sfarsitul unuia dintre ei va fi fost marcat de o romanca? Ati auzit de Ana Cumpanas? Sau de „femeia in rosu”? Nu? Ea a fost cea care a contribuit decisiv la executia lui John Dillinger de catre FBI, pe 22 iulie 1934, la iesirea din cinematograful Biograph. Ea era o matroana a unui bordel american si se pare ca l-ar fi tradat pe celebrul mafiot pentru bani. Rochia rosie purtata de Ana in acea zi semnala FBI-ului ca cel de langa aceasta era Dillinger in persoana si nu vreo sosie a acestuia.
Ce nu se potriveste? Se pare ca ea era totusi una dintre cele mai influente si bogate femei din Chicago, cu o retea de prostitutie extrem de profitabila si „the go-to person” a multora dintre interlopii perioadei. Era protejata lui AL Capone si o asemenea tradare pentru bani era putin probabila.
Asadar, Ana probabil ca se indragostise de clientul ei, dar acesta nu o iubea. Din pacate, gestul ei a dus la expulzarea ei si se intoarce la Timisoara unde ramane rapid fara bani. Pe 25 aprilie 1947 este gasita moarta cu o andrea infipta in cap – poate razbunarea gastii lui Dillinger. Femeia care a dus la asasinarea unuia dintre cei mai de temuti gangsteri americani a fost ingropata intr-un cimitir de saraci.
De Henry Miller ce stiti? Silviu a scris un articol despre el si idila lui cu Anais Nin este faimoasa, dar cea cale le-a fost muza amandurora pare a fi sotia lui Miller, June, care a inspirat personajul „Mona” din scrierile acestuia. June Mansfield Miller s-a nascut in Bucovina, familia ei mutandu-se in State cand aceasta avea 5 ani.
La 21 de ani seduce un Henry Miller deja casatorit si il incurajeaza sa scrie, inspirandu-l si prin escapadele ei amoroase atat cu barbati dar si cu femei. A intalnit-o pe Anais Nin la 7 ani dupa casatoria cu Miller si cei trei fac parte cativa ani dintr-un triunghi amoros care a scandalizat lumea literara, inspirand carti si filme din secolul trecut.
Asadar am discutat de doua femei „badass”, dar acum ajungem la cele mai interesante – femeile spion ale Romaniei, puternice si sirete, care au dus la caderile multor demnitari importanti ai secolului trecut. Elena Constantinescu este prima dintre ele. Sub numele de Helen O’Brien, a fost implicata in multe scandaluri sexuale si intrigi care au dus la demisii de ministri, secretari de stat si chiar la cea a primului -ministru al Marii Britanii, Harold Macmillan, potrivit studentabil.ro.
Dupa o casnicie scurta cu un ofiter aviator in Royal Air Force care este asasinat dupa o luna si de a carui moarte este suspectata, fuge din tara si reuseste sa isi dovedeasca nevinovatia, recasatorindu-se destul de repede. Cuplul deschide clubul londonez „ Eve’s”, unde scandalurile sexuale se tin lant, poate si din cauza celor 35 de dansatoare care atrageau unii din cei mai importanti barbati ai perioadei: 9 maharadjahi, 2 sultani, 12 ambasadori, 30 de atasati de ambasada, 70 de britanici cu titluri nobiliare, multi parlamentari sau alti inalti demnitari. Elena a trait pana la varsta de 79 de ani, revenind in Romania dupa 1989 cu o asociatie caritabila.
Despre Vera Atkins, „femeia care nu a fost niciodata iubita”, cum spunea unul dintre biografii sai, se pot spune multe. S-a nascut in Bucuresti, intr-o familie evreiasca, legaturile ei cu lunea spionajului britanic incepand cu furnizarea unor informatii agentiei MI5, lucrand pe vremea aceea la o companie petroliera. Va fi devenit ofiter de informatii in 1941, antrenand 470 de agenti secreti si investigheaza pe cont propriu disparitia a 118 in lagarele de concentrare naziste.
Pentru toate eforturile sale, Vera Atkins a primit titlul de Comandor al Legiunii de Onoare si Crucea de Razboi in 1987 si a servit ca inspiratie pentru Miss Moneypenny a lui Ian Fleming. Este vorba de romanele cu Bond. James Bond.
Hai sa ne uitam si in ograda proprie, zic, ca am avut o spioana care a ramas in limitele teritoruilui Romaniei- Venturia Goga.
Cand Venturia si-a inceput relatia cu Octavian Goga, toate ziarele de scandal ale vremii au publicat stirea, ambii fiind casatoriti cu alte persoane in acel moment.
A fost o femeie foarte educata. La 14 ani era fluenta  in franceza, germana si maghiara si isi dorea o cariera artistica,  sustinand concerte alaturi de Cella si George Enescu. Imediat dupa Primul Razboi s-a casatorit cu Octavian Goga, ramanand impreuna pana la moartea poetului, in ciuda opozitiei din toate partile.
Controversa a aparut dupa moartea lui Goga. Aparent acesta ar fi fost otravit cu bautura iar Venturia ar fi avut o viata plina de tradari, spionaj si controverse. Stranepotul scriitorului sustine ca era o femeie calculata si rece, care nu a avut decat de castigat dupa alianta cu acesta, desi criticii vremii considerau ca Venturia renuntase la o cariera artistica de success si s-ar fi exilat la Ciucea pentru a administra domeniul si castelul cumparate de prima sotie a lui Goga, din iubire pentru acesta.
Venturia ar fi fost o spioana nazista, care l-a slujit pe Hitler, dandu-i detalii despre toata situatia politica romaneasca, despre Carol II, despre Maresal si despre Goga insusi. Stranepotul vede casatoria celor doi ca o modalitate de a-si indeplini misiunea pentru care ar fi fost recrutata inca din 1914. O fi asa? Poate, dar Venturia tot o femeie interesanta ramane in istoria noastra.
Repede, cand spunem muzica populara, la ce personalitate va ganditi? Daca este vorba despre Maria Tanase, bravo! Ati nimerit. I se spunea „Mata Hari a Romaniei” si se pare ca in anii ’30, ar fi fost apropiata lui Maurice negre, corespondent Havas la Bucuresti si rezident al serviciilor speciale franceze. Desi a refuzat recrutarea an serviciul secret al armatei germane Abwehr, se spune ca Maria a ajutat Serviciile Secrete Romane pe toata perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Aceasta a avut si o relatie cu Alfred de Chastelain, ofiter in serviciile secrete britanice si este arestata ulterior, sub suspiciunea ca ar fi conlucrat cu reteaua de spionaj britanic. A fost eliberata din lipsa de probe si nu se stie nici acum, concret, daca Maria Tanase ar fi fost spion sau nu. Legendele insa vorbesc despre ea ca o adevarata Mata Hari, dar adevarul nu va fi aflat prea curad.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit