Scriitori

Romance celebre – Ana Blandiana

Publicat: 15 sept. 2013
Ana Blandiana, pe numele ei civil Otilia Valeria Coman, (n. 25 martie 1942, Timisoara) este o scriitoare si luptatoare pentru libertate civica in Romania. Inainte de revolutia din 1989, faimoasa disidenta si aparatoare a drepturilor omului, a avut curajul sa-l infrunte direct pe dictatorul Nicolae Ceausescu prin declaratii publice in interviuri acordate postului de radio Europa Libera si unor publicatii din strainatate.
Ana Blandiana s-a implicat in viata civica printr-o serie de actiuni in cadrul Aliantei Civice. In prezent conduce Memorialul de la Sighet, un institut de studiere a crimelor comunismului, cu un centru de cercetare care organizeaza anual conferinte, sesiuni stiintifice si expozitii pe tema fenomenului totalitar.
Otilia Coman s-a nascut la Timisoara, ca fiica a preotului ortodox Gheorghe Coman, originar din Murani, Timis. Dupa retrocedarea Ardealului de Nord in 1944 familia Coman s-a mutat la Oradea, unde tatal poetei a slujit ca preot la Biserica cu Luna, catedrala ortodoxa din Oradea. Dupa instaurarea regimului comunist in Romania preotul Coman a fost arestat ca „dusman al poporului”. Ca fiica a unui detinut politic, a trebuit sa astepte patru ani pana cand autoritatile comuniste i-au permis inscrierea la Facultatea de Filologie din Cluj.
Pentru a ocoli sicanele regimului, Otilia Coman si-a luat pseudonimul Ana Blandiana, dupa numele satului natal al mamei, respectiv Blandiana, Alba.
Tatal poetei a murit intr-un accident de masina in anul 1964, la scurt timp dupa eliberarea din detentia politica.

Dupa absolvirea facultatii, Ana Blandiana a debutat in revista Tribuna din Cluj.
De-a lungul anilor, poeta a intreprins — ca invitata a unor universitati, academii, organizatii culturale — mai multe calatorii de documentare si studiu in diverse tari europene si a participat la congrese si festivaluri de poezie. In afara volumelor mentionate, i-au mai aparut grupaje de poeme in reviste si antologii din Anglia, S.U.A., Italia, Spania, Franta, Belgia, Germania, Austria, Olanda, Finlanda, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia, Brazilia, Cuba, Turcia, Siria, Grecia, China, Japonia, Israel, Albania. Dupa 1989, acestor traduceri li se adauga eseurile literare si articolele de analiza politica aparute in marile ziare germane sub semnatura Anei Blandiana, ca si nenumarate conferinte, lecturi publice, interviuri, interventii la colocvii, simpozioane si mese rotunde in principalele tari europene.
Premii literare
Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din Romania, 1969; Premiul pentru poezie al Academiei Romane, 1970; Premiul pentru proza al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, 1982; Premiul International „Gottfried von Herder”, Viena, 1982; Premiul National de Poezie, 1997; Premiul „Opera Omnia”, 2001; Premiul International „Vilenica”, 2002.
Interdictii de publicare
In 1990, Ana Blandiana reinfiinteaza PEN Clubul Roman al carei presedinte devine. Este unul dintre initiatorii Aliantei Civice pe care o conduce intre 1991 si 2001. Fondator si presedinte al Academiei Civice, care realizeaza sub egida Consiliului Europei Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet. Membra a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie „Stephane Mallarme” si a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).


loading...

Adauga un comentariu