International

Romani acuzati ca lupta pentru separatisti in estul Ucrainei

Publicat: 17 aug. 2014
1
Potrivit „premierului” „republicii” de la Donetk, Aleksandr Zaharcenko, separatistii din estul Ucrainei ar beneficia de sprijinul a doi romani, dar si  turci, sarbi, italieni si germani, care lupta alaturi de voluntari in estul Ucrainei, impotriva fortelor ucrainene. El a dezmintit, totodata, ca echipamentul folosit de rebeli impotriva trupelor guvernamentale a fost furnizat de Rusia.
„Etnici ucraineni, care sunt voluntari venind din Rusia si nu militari, lupta pentru rebeli, alaturi de turci, numerosi sarbi, italieni si germani si chiar doi romani. Militarii ucraineni ne-au lasat atat de mult echipament, incat nu avem suficienti oameni sa-l foloseasca. Ma refer la tancuri, vehicule de transport militar, lansatoare, multiple de rachete de tip, Grad si asa mai departe”, a declarat Zaharcenko. Noul lider separatist din Donetk a declarat ca fortele sale cuprind 1.200 de luptatori care au fost antrenati militar in Rusia. Zaharcenko a spus la o reuniune ca acesti combatanti s-au antrenat „timp de patru luni pe teritoriul Federatiei ruse”. Rebelii, a mai anuntat el, detin 150 de vehicule de lupta, inclusiv tancuri.
Rusia a respins acuzatiile Ucrainei si Occidentului potrivit carora ajutoare constand in echipament militar si combatanti au trecut frontiera ruseasca in estul ucrainean. Zaharcenko, desemnat „premier” al „republicii populare Donetk” (DPR) saptamana trecuta, a facut aceste anunturi in „parlamentul” rebelilor, vineri, o inregistrare video a acestui discurs, sustinut in limba rusa, fiind postata pe YouTube. Ucraina a anuntat vineri ca a distrus o parte a unei coloane de blindate care a trecut frontiera din Rusia joi seara. Ministerul rus al Apararii a replicat ca aceasta incursiune este doar o fantezie a Kievului, Moscova dezmintind ca-i inarmeaza sau antreneaza in mod direct pe rebeli.
Occidentalii au reactionat condamnand implicarea Rusiei. UE a avertizat ca orice actiune militara unilaterala in Ucraina, indiferent de pretext, inclusiv un ajutor umanitar, va fi considerata o incalcare a legislatiei internationale, iar cancelarul german Angela Merkel l-a sunat pe presedintele rus Vladimir Putin si l-a indemnat sa puna capat acestor transferuri. Peste 2.000 de civili si combatanti au fost ucisi de la jumatatea lui aprilie in estul Ucrainei, in confruntari intre trupe trimise de Kiev – sa puna capat unei insurectii separatiste proruse in regiunile Donetk si Lugansk – si insurgenti, potrivit mediafax.ro.
Adauga un comentariu