Stiri si curiozitati

Romani deschideti ochii! Un secol in urma eram inaintea Norvegiei, Suediei si a multor alte tari europene

Publicat: 20 ian. 2019

Romania in anul 1913 era una dintre cele mai puternice tari. Suedia, Danemarca, Norvegia si Finlanda nici erau pe-aproape ca statut, mentioneaza Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

PIB-ul Romaniei, adica Produsul Intern Brut, este enorm de mic, raportat la cap de locuitor.

Este o problema care trebuie rezolvata cat de curand posibil!

„Romania este a 17-a tara din UE, in functie de PIB cu 186 de miliarde de euro. Cu 186 de miliarde de euro o sa observam ca, pentru o populatie de 19,5 milioane de locuitori, este foarte putin. PIB-ul nostru este foarte mic, asta este drama noastra. Sunt zece tari in UE, cu populatii mai mici decat Romania, dar cu PIB-uri mai mari. Avem exemplul Irlandei, cu un PIB cu 120 de miliarde mai mare decat al Romaniei, dar noi impartim un PIB de 19,5 milioane de locuitori, iar ei la numai 4,5 milioane de locuitori. Acestea sunt drame pe care foarte multe tari le au.

China, de exemplu, este intr-un mars triumfal. A trecut fulgerator peste Japonia si este gata sa treaca peste America la PIB-ul total, dar daca este impartit PIB-ul Chinei la cei 1.7 miliarde de locuitori atunci o sa vedeti ca este greu. Ca sa se dezvolte, China are nevoie de ce a facut America cu 200 de ani in urma – marsul spre Vest. Acum, dezvoltarea Chinei este pe coasta de Est, acolo unde sunt marile centre economice si unde sunt marile realizari ale Chinei, care sunt uluitoare. Impartirea PIB-ului la numarul de locuitori este o problema care trebuie sa ne intre bine in minte, pentru asta e problema care trebuie rezolvata!“, a specificat Vasilescu.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit