International

Romani, despre incendiile din Grecia: „Era ca un zid de flacari”

Publicat: 24 iul. 2018
1

E stare de urgenta in urma incendiilor din Grecia, izbicnite in plin sezon turistic. Flacarile care au cuprins padurile de pini de langa Atena au inghitit drumuri, autostrazi si case. 74 de oameni au fost gasiti morti pana acum. Unii au ars de vii in masini, incercand sa se salveze. Sunt cele mai grave incendii care au cuprins tara, in ultimii zece ani. Iar autoritatile suspecteaza ca ar fi fost provocate. In Grecia, anual, isi petrec vacantele si aproape o jumatate de milion de turisti romani. Niciunul nu ar fi printre victime, insa multi au vazut cu ochii lor, dezastrul.

"Se vedeau doar flacari. Era ca un zid de flacari si cerul era acoperit de o pacla rosie. Noi am auzit tipete venind din apa, ceea ce era incredibil. Ceea ce am putut sa facem noi ca oameni de pe vapor a fost sa ne aprindem toti luminile de pe telefon si sa le indreptam spre mare". Acestea sunt marturiile unei romance care a vazut cu ochii ei tragedia din Grecia.

Romanca se intorcea pe continent cu feribotul din insula Andros, cand a auzit strigate de ajutor. In jur nu se mai vedea nimic. Doar nori negri de fum si flacari. 

Alice Bursuc, director de beauty la Revista Elle: Echipajul nostru s-a intors cu alti patru oameni, printre care si un copil destul de mic, care era incolacit de gatul mamei pe barca de salvare. 

Turistii care au vaslit pe mare, intr-o barca pescareasca, au fost adusi in viata toti in portul Rafina. E stare de urgenta in toata Grecia. 

Lasati totul in urma si fugiti! A fost indemnul salvatorilor, acolo unde in foc mai exista speranta de viata. Canicula a uscat padurile de pini care s-au aprins luni, simultan, la vest si est de regiunea Attica, langa Atena. Primele focare au aparut in Kineta, apoi flacarile s-au extins rapid spre orasele Penteli si  Mati. De mai bine de 24 de ore, pe strazi pe aud sirenele pompierilor si ale ambulantelor. Intetit de un vant de peste o suta de kilometri pe ora, focul a cuprins rapid paduri, drumuri si case. Oamenii au fost prinsi ca intr-o capcana. 

Akis Spiratos, ghid turistic in Grecia: "Erau nepregatiti total si s-a dat evacuarea propriu-zisa. Daca nu ai Politie sa-ti deschida un drum sa pleci, va dati seama ca nu ai unde sa fugi. De aceea au si murit oameni, nu stiau unde sa se duca. 

74 de morti au numarat pana acum autoritatile. 26 au fost gasiti in apropierea unei singure vile. Mame cu copii in brate, frati sau prieteni. Toti au incercat sa ajunga pe tarm, sa se salveze aruncandu-se in mare. 

Nina Ghita, romanca stabilita in Atena: "Nu stim daca nu cumva sunt blocati pe undeva si nu au mai putut gasi locul respectiv. Nu s-a ajuns in toata zona".

Orasul Mati a fost ras de pe fata pamantului. Strazile lui sunt acum cimitir de masini. Din autoturismele arse, pompierii au scos cadavrele celor care au murit incercand sa-si salveze familiile. Una dintre victime este un bebelus de doar sase luni. 

Sunt cautari dramatice la sol si pe mare. Sunt aproape 200 de raniti, iar in spitale e nevoie de sange. Autoritatile au cerut sprijin international, suspectand ca focurile ar fi fost provocate. 

Akis Spiratos, ghid turistic in Grecia: Este anormal sa inceapa focurile in aceeasi clipa, in mai multe zone, de jur imprejurul Atenei, peste tot. 

Drone americane ar putea fi ridicate deasupra pe coastei Greciei. Italia, Polonia, Germania si Franta au acordat deja tot sprijinul. Romania, de asemenea, ia in calcul sa ofere ajutor.

Mihai Fifor, ministrul Apararii: "Am discutat de doua ori cu omologul meu, ministrul grec al Apararii. Putem deplasa acolo aeronava, care sa poata participa la stingerea incendiilor."

Zona este freceventata in special de turistii greci. 600 de copii veniti in tabere au fost evacuati. Autostrada care duce spre Patras, al treilea oras ca marime al Greciei, e si ea in flacari. 

Zona afectata de incendii este frecventata si de turisti romani, in special de grupuri care merg in pelerinaj la manastirea din Nea Makri. Pana acum, insa, Ambasada Romaniei din Atena nu a primit solicitari de asistenta consulara. Oficialii romani sunt permanent in contact cu membrii celulei de criza, activata de Ministerul Elen de Externe. 

Nicolae Demetriade, presedinte ANAT: "Noi trebuie sa transmitem tuturor romanilor care se afla in Grecia sa fie extrem de atenti la orice situatie care poate sa apara. Sa-si ia masuri de prevedere, sa nu ramana in locurile unde izbucnesc astfel de focare."

Cursele aeriene spre Grecia nu au fost suspendate. O mie de romani pleaca zilnic cu avionul spre destinatii turistice din aceasta tara. In Grecia urmeaza trei zile de doliu national. 

Comentarii
Adauga un comentariu