Economic Local

Romania a batut toata Europa la viteza cu care se imprumuta

Publicat: 19 sept. 2011
1
In doar doi ani, Romania a adaugat la datoria publica 20 de miliarde de euro, iar sarabanda imprumuturilor continua. La viteza de crestere a datoriei, am batut toate tarile din Europa.
Europa este zguduita in aceste zile de criza datoriilor statelor. Falimentul Greciei, tara care asteapta un al doilea bailout, nu mai este de mult o utopie, ci o varianta de lucru. Irlanda si Portugalia au beneficiat si ele de asistenta financiara, iar pietele incep sa adulmece probleme mari si in Spania si, mai ales Italia, ultima tara fiind taxata la niveluri de dobanda inimaginabile acum cateva luni, atunci cand iese sa obtina finantare.
Numitorul comun al celor trei tari care au beneficiat de ajutoare financiare: toate au avut, anul trecut, un nivel al datoriei publice de peste 90% din PIB, cu mult peste limita, uitata cam de toata lumea, de 60%, convenita prin Tratatul de la Maastricht, acea Biblie a Uniunii Europene. Grecia a terminat anul trecut cu 142% din PIB, Irlanda cu 96,2% din PIB, iar Portugalia cu 93%. Si, evident, odata cu noile imprumuturi din pachetele de salvare, datoriile cresc ca procent in PIB, din moment ce programele de austreitate nu par a da mari roade pana acum-vezi cazul Greciei.
In toata aceasta criza care pare a ingenunchea zona euro, cum sta Romania? Bine, daca ne uitam strict la limita convenita la Maastricht: dupa primele sase luni ale acestui an, datoria publica a Romaniei se ridica la aproape 40% din PIB (214 miliarde de lei), potrivit datelor Ministerului de Finante, deci, teoretic, mai este spatiu de manevra pana la pragul de 60%. Extrem de prost daca avem in vedere evolutia datoriilor. La finalul lui 2008, an in care a izbucnit criza economica, Romania inregistra un nivel al datoriei publice de doar 13,4%. În doar doi ani, nivelul datoriei a crescut de mai mult de doua ori, ajungand la 30,8% din PIB la finalul lui 2010. Este cea mai mare crestere la nivelul intregii Uniuni Europene in perioada 2008-2010. 
Practic nici o alta tara europeana n-a reusit sa se indatoreze, raportat la PIB, mai mult decat Romania in anii 2009 si 2010. În plus, in primele sase luni ale acestui an, Romania a mai adaugat inca 10% din PIB la datorie. Este drept ca, si la nivelul de 30,8% de anul trecut, Romania era una dintre tarile cel mai putin indatorate ale continentului, dar dinamica reprezinta totusi un semnal de alarma: statul roman a imprumutat suplimentar, in doar doi ani, 2009 si 2010, 20 de miliarde de euro (crestere de la 17,11 miliarde la 37 de miliarde) asta fara a lua in calcul imprumuturile suplimentare din prima jumatate a acestui an. Daca ne oprim la finalul lui iunie 2011, datoria publica a Romaniei a trecut de 50 de miliarde de euro (214 miliarde RON la un curs de 4,27).
Cat de periculos este actualul nivel al datoriei pentru Romania. “Aparent, avem o situatie mai buna din acest punct de vedere, ca toti ceilalti nou intrati in Uniunea Europeana, dar am avut o crestere foarte rapida in ultimii ani si, avand venituri fiscale scazute si un grad mare de euroizare a economiei, situatia serviciului datoriei publice pentru anii viitori se complica. Putem sa fim in situatia sa ne consolidam fiscal (suntem in plin proces-n.red.), dar aceasta consolidare sa piarda din eficacitate pentru ca va creste costul datoriei publice” crede profesorul de economie Daniel Daianu.
Profesorul atrage atentia asupra unui posibil risc al costurilor de finantare in viitor, din cauza climatului extern si nu exclude nici posibilitatea de a utiliza sumele din acordul precautionary cu FMI in cazul in care „pietele ar ingheta de tot”.
Mai mult, pe langa riscul cresterii costurilor de finantare (cotatiile CDS ale Romaniei au crescut cu peste 100 de puncte de baza), Romania, ca si alte tari nou intrate in UE, ar putea fi nevoita sa opereze si cu alte ipoteze: scaderea de productie de anii trecuti nu poate fi recuperata prea curand, iar rata potentiala de crestere durabila a scazut de la 5-5,5% la 3-3,5%.
Adauga un comentariu