Economic Local

Romania a castigat la Haga o COMOARA

Publicat: 21 oct. 2012
1

Marea Neagra ne uimeste cu bogatiile sale. Una dintre companiile care a inceput sa foreze in zona pe care am castigat-o la Haga din disputa cu Ucraina, se asteapta sa dea peste cel putin 60 de miliarde de metri cubi de gaze.

Dupa aproape patru ani de la batalia juridica de la Haga, in care Romania a castigat 10 mii de kilometri patrati din platoul continental al Marii Negre, se vad si primele rezultate.

Companiile petroliere care au obtinut prin licitatie dreptul de explorare au inceput cercetarile. Sterling foreaza deja, Melrose ar trebui sa construiasca o sonda in cateva luni, iar Lukoil a terminat o harta 3D a zonei.

Sterling a inceput sa foreze in septembrie, in partea de sud, unde apa are o adancime de 91 de metri, iar muncitorii vor sapa pana la 1600 de metri in sol.

Deocamdata, din cele trei companii doar Melrose a anuntat care este cantitatea de gaze pe care mizeaza: aproape 60 de miliarde cubi de metri cubi.

Petrom a anuntat care vor fi redeventele pentru cele 80 de miliarde de metri cubi de gaze, cantitate pe care o va extrage tot din platoul continental al Marii Negre.

In total, companiile din domeniu estimeaza rezerve de pana la 140 de miliarde de metri cubi de gaze in Marea Neagra. Aceasta cantitate ar acoperi importurile de la rusi pentru 35 de ani.

Sursa: Pro TV

Comentarii
  • Pai de fapt nu Romania a castigat, ea a fost carnea de tun in afacerea asta din care castigatoare a iesit Austria prin OMV Petrom.
    Din toata chestia asta Romania va primi niste amarate de arierate in valoare de *% din totalul sumelor rezulate in urma exploatarilor din zona.
    O afacere pe cinste nu-i asa ?

  • Pai de fapt nu Romania a castigat, ea a fost carnea de tun in afacerea asta din care castigatoare a iesit Austria prin OMV Petrom.
    Din toata chestia asta Romania va primi niste amarate de arierate in valoare de patru la suta din totalul sumelor rezulate in urma exploatarilor din zona.
    O afacere pe cinste nu-i asa ?

Adauga un comentariu