National

România a emis o alertă europeană de măşti neconforme

Publicat: 04 dec. 2020

România a emis o nouă alertă la nivel european privind comercializarea de măști neconforme, prin sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare, RAPEX.

Produsele neconforme identificate de Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), este vorba despre măști contrafăcute, vândute sub formă de „mască albă de protecție respiratorie cu semi-față“.

Măști neconforme, fără marcaj CE

Produsul nu are marcaj CE și nu este certificat ca echipament de protecție de către un organism relevant.

„În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare./Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149″, se arată în informarea transmisă prin intermediul RAPEX.

Măști neconforme, aduse din Marea Britanie

Autoritățile publice au transmis către importator măsura retragerea produsului de pe piață.

Un alt produs neconform este comercializat sub brandul 3M, de tipul FFP3, ţara de origine fiind Marea Britanie, care poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecţie de către organismul relevant. Alte măşti neconforme sunt de tipul N95, precum şi cu trei straturi, fabricate în China.

România a emis până în acest moment 17 alerte de măşti neconforme, pentru a avertiza ţările membre în legătura cu posibila lor prezenţă la vânzare în UE.

Alte patru tipuri de măști neconforme în România

Noi avertizări au fost emise pe 20 noiembrie privind patru tipuri de măști neconforme în România au fost preluate de Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare al Uniunii Europene – RAPEX.

„Prin alertele pe care ANPC le emite în numele țării noastre, România contribuie la protejarea consumatorilor europeni, în fața produselor periculoase care pot intra pe piața UE”, a declarat Eduardt Cozminschi, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

ANPC îi avertizează, pe această cale, pe operatorii economici din domeniu ca, înainte de a introduce la comercializare astfel de produse, să consulte site-urile ANPC și pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu figurează la capitolul ”produse interzise comercializării”.

Măști neconforme aduse din China

Prima alertă vizează o mască de protecție pentru filtrarea respiratorie la jumătatea feței, cu 3 pliuri.

Produsul este comercializat într-o pungă de plastic transparentă și verde, cu fermoar care conține 10 de bucăți. Aceasta susține conformitatea cu standardul EN 149 de pe cutie.

Țara de origine este Republica Populară Chineză

A doua alertă face referire o mască protectoare de filtrare respiratorie la jumătatea feței.

Produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecție de către un organism relevant. În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare./Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149.

În acest caz, s-a dispus retragerea produsului de pe piața din România.

Produsul este comercializat într-o cutie din carton alb și verde care conține 50 bucăți.Pe ambalaj se scrie BFE > 95, iar țara de origine este  Republica Populară Chineză.
Adauga un comentariu