Actualitate

România a închis minele de cărbune, Germania le redeschide pentru a face față iernii

Publicat: 24 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
România a închis minele de cărbune Germania le redeschide pentru a face față iernii
Sunt mai multe mine de cărbune care s-ar redeschide în Germania

Germania caută soluții pentr a face față iernii, asta în condițiile în care România a închis minele de cărbune. Germania a început să le redeschidă pentru a asigura necesarul de energie termică pentru populație.

În paralel se vorbeşte despre raţionalizarea resurselor în Europa pe măsură ce Rusia oprește livrarea de gaze către mai multe țări.

Germania redeschide minele pentru a face față iernii

Oficialii din Germania iau în calcul să redeschidă minele de cărbune pentru a face cu brio viitoarei ierni. Autoritățile au precizat faptul că centralele electrice pe lignit vor fi repornite pentru o perioadă de timp previzibilă. Același lucru va fi valabil şi pentru centralele pe bază de huilă care ar trebui să fie importată. În Germania, în 2018, a fost închisă ultima mină de cărbune dat fiind faptul că țara şi-a concentrat eforturile spre o energie verde. Totuşi, politica ”green” pare să fie dată peste cap de războiul din Ucraina și de restricțiile impuse Rusiei. Așadar, proiectul de lege aflat pe masa parlamentarilor nemți prevede sporirea producției de energie electrică pe bază de cărbune până în 2024.

Este bine de menţionat faptul că un raport arăta faptul că Germania obişnuia să cumpere, înainte de război, 55% din necesarul de gaze naturale din Rusia. În aceste momente, procentul a coborât la 35% şi urmează să ajungă la 10% în 2024.

Pe lângă Germania sunt şi alte țări care au decis să redeschidă minele de cărbune. Cel mai bun exemplu este Macedonia de Nord care va deschide două noi mine de cărbune pentru a-și putea alimenta centralele electrice. Ba mai mult, oficialii au transmis că vor să cumpere 3 milioane de tone de cărbune din Kosovo:

” Odată cu declanşarea crizei energetice, nu doar noi, ci toate naţiunile din Europa au crescut imediat producţia de energie electrică din cărbune, deoarece este cea mai ieftină şi mai sigură (sursă)”, a declarat Vasko Kovacevski, CEO al companiei de stat Elektrani na Severna Makedonija (ESM).

România şi-a sabotat sectorul energetic

La polul opus al istoriei se află România care și-a sabotat sectorul energetic. Rând pe rând minele din România au fost închise de o clasă politică ce a făcut jocurile străinilor. În aceste condiţii sunt discuţii despre cum ar trebui să facă față România la viitoarea iarnă. În altă ordine de idei este bine de menţionat faptul că politicienii au sabotat şi alte sectoare vitale în contextul geopolitic actual. În plină criză alimentară mondială, politicienii nu au prevăzut niciun euro pentru a înveşti, prin PNRR, în agricultură din România.

România are investiţii şi în energia eoliană şi cea solară dar situaţia nu este una fixă pentru că există o dependență de factorii naţionali. Ba mai mult, un raport arată faptul că într-o zi în care nu bate vântul, dependența de cărbun este de 25%. Nu este suficient şi am ajuns să importăm de la vecini. Specialiştii din termoenergie susţin că țara, mai ales în contextul actual geopolitic ar putea redeschide câteva centrale.

Vom vedea câte centrale de cărbune vor fi redeschide în Germania și dacă țara va face față cu brio problemelor de import din Rusia.

Adauga un comentariu