Stiri Turism

Romania a inghetat la -31 de grade Celsius, noaptea trecuta. PROGNOZA METEO pentru urmatoarele doua saptamani

Publicat: 10 ian. 2017
9
A fost cea mai geroasa noapte din acesta iarna, temperaturile au scazut pana la minus 31 de grade la Miercurea Ciuc, iar la Brasov s-au inregistrat minus 25 de grade. In Capitala, mercurul din termometre s-a prabusit pana la minus 23 de grade. Iar gerul naprasnic nu va disparea nici in zilele urmatoare.
Tara noastra este si astazi sub atentionare cod portocaliu de ger, iar de la nopate revin ninsorile.
Chiar daca se va mai domoli putin, gerul nu ne va lasa in pace doua saptamani de acum incolo. In plus, meteorologii anunta ninsori si viscol incepand de joi.
Vremea va continua sa fie geroasa in majoritatea regiunilor pe durata urmatoarelor doua saptamani, in special in Dobrogea, Oltenia, Muntenia si in zonele montane, in timp ce ninsorile vor predomina in anumite intervale dupa 11 – 12 ianuarie, potrivit prognozei emise de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) pentru perioada 9 – 22 ianuarie, citata de Agerpres.
In Banat, in prima saptamana din intervalul de prognoza, temperatura aerului va fi, in general, in crestere. Valorile termice se vor mentine, totusi, sub limita de ger in cursul noptilor si al diminetilor, pana in jurul datei de 13 ianuarie, apoi vor fi apropiate de cele climatologic specifice perioadei, cu o noua scadere, in ultima zi. In medie, maximele se vor incadra intre -9 si 3 – 4 grade Celsius, iar minimele intre -17 si -3 grade. In saptamana a doua, tendinta temperaturii va fi de scadere usoara si treptata, asa incat regimul termic se va situa din nou sub cel obisnuit. Vor fi valori maxime intre -3 si -1 grad si minime intre -9 si-7 grade. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata in perioada 12-19 ianuarie.
In zona Crisanei, temperatura aerului va avea, in general, valori, atat diurne, cat si nocturne, sub cele climatologic specifice perioadei. In prima saptamana din intervalul de prognoza, valorile termice se vor mentine cu mult sub cele ce ar fi obisnuit sa se inregistreze la inceputul celei de-a doua decade a lunii ianuarie. In medie, maximele se vor incadra intre -9 si 3 grade, iar minimele intre -17 si -3 grade. In saptamana a doua, tendinta temperaturii va fi de stationaritate, cu minime, in medie, de la -9 la -8 grade si o medie a maximelor pe regiune intre -3 si -1 grad. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata in mod special in perioada 11-18 ianuarie.
In Transilvania, temperatura aerului va avea valori, atat diurne, cat si nocturne, in marea lor majoritate sub cele specifice perioadei. In primele doua zile, valorile diurne vor fi foarte scazute, ulterior pana in data de 13 ianuarie acestea consemnand o crestere. Dupa aceasta data, temperaturile vor scadea din nou, maximele fiind cuprinse, in medie, intre -13 si -1 grad. De asemenea, valorile nocturne vor fi si mai scazute decat cele de pana acum, in noaptea de 9 spre 10 ianuarie, apoi vor creste, insa in cea mai mare parte a intervalului se vor mentine sub limita de ger. In medie regionala, vor fi minime cuprinse intre -23 si -5 grade. Pe parcursul celei de-a doua saptamani, temperatura aerului din cursul zilelor, in general in scadere usoara si treptata, va avea maxime cuprinse, in medie, intre -5 si -3 grade si minime intre -14 si -11 grade. Conditii de precipitatii vor fi in cea mai mare parte a timpului, cu o probabilitate mai ridicata in perioadele 11-15 ianuarie si 16-19 ianuarie.
In Maramures, vremea va fi cu mult mai rece decat in mod obisnuit, iar cele mai mici valori se vor inregistra in primele 3 – 4 zile din intervalul de prognoza. In prima saptamana, in medie, maximele se vor incadra intre -11 si 1 grad, iar minimele intre -19 si -3 grade la minime. Pe parcursul celei de-a doua saptamani, tendinta temperaturii aerului va fi, in general, stationara, astfel ca maximele vor fi cuprinse intre -5 si -3 grade, iar minimele in jurul a -10 grade, in medie regionala. Vor fi precipitatii in cea mai mare parte a intervalului, cu probabilitate mai ridicata de semnalare dupa 12 ianuarie.
Meteorologii semnaleaza ca, in Moldova, temperatura aerului va fi in general in crestere in prima parte a intervalului si apoi usor variabila, mentinandu-se insa sub normalul climatologic. In prima saptamana din intervalul de prognoza se vor inregistra maxime cuprinse intre -13 si un grad, respectiv minime intre -16 si -4 grade. Pe durata celei de-a doua saptamani, media regionala va consta in maxime cuprinse intre -5 si -3 grade si minime intre -12 si -9 grade. Probabilitatea pentru precipitatii va fi ridicata in cea mai mare parte a timpului.
In Dobrogea, pana in 13-14 ianuarie, temperatura aerului va fi in crestere, pornind de la valori foarte scazute, cu ger in primele doua zile si doua nopti. In prima saptamana, in medie, maximele se vor incadra intre -12 si 3 grade, iar minimele intre -14 si un grad Celsius. In cea de-a doua saptamana, vremea va fi rece, indeosebi in cursul zilelor. Tendinta temperaturii aerului, la valorile diurne, va fi de scadere in primele zile, apoi de crestere, dar usoara, iar la cele nocturne de crestere in prima zi, apoi in general de scadere. Media regionala va consta in maxime cuprinse intre -3 si 0 grade si minime intre -7 si -5 grade. In intervalul analizat vor fi conditii de precipitatii in cea mai mare parte a timpului.
In Muntenia, doar in dupa-amiaza zilelor de 13 si 14 ianuarie si in dimineata de 14 ianuarie regimul termic va fi apropiat de cel normal la aceste date. In restul timpului, vremea va fi cu mult mai rece decat in mod obisnuit. In prima saptamana, valorile diurne vor fi in crestere pana in ultima zi, cand vor marca o scadere, iar cele nocturne vor scadea la inceputul si sfarsitul intervalului, iar in rest vor creste. In medie, pe regiune, se vor inregistra maxime intre -12 si 2 grade Celsius, respectiv minime intre -20 si -3 grade. Pe parcursul celei de-a doua saptamani, temperatura aerului va fi relativ stationara si, in medie, maximele se vor incadra -4 si -2 grade, iar minimele intre -11 si -7 grade. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata in perioadele 10-12 ianuarie, 13-15 si 16-19 ianuarie.
In Oltenia, primele doua zile si doua nopti vor fi geroase. Doar in dimineata si in dupa-amiaza zilei de 14 ianuarie regimul termic va fi apropiat de cel climatologic specific perioadei. In restul timpului, vremea va fi mai rece decat in mod obisnuit, chiar deosebit de rece pana la mijlocul primei saptamani. In aceasta prima parte a intervalului, vor fi valori medii ale maximelor cuprinse intre -11 si 1 grad Celsius si ale minimelor intre -20 si -3 grade. Pe parcursul celei de-a doua saptamani, maximele vor fi de la -2 la -1 grad, iar minimele se vor situa intre -11 si -7 grade. Vor fi conditii de precipitatii in cea mai mare parte a timpului, cu probabilitate mai mare de semnalare in perioadele 10-12 ianuarie, 13-14 si 16-19 ianuarie.
La munte, valorile termice vor creste pana in ziua de 13 ianuarie, apoi nu se vor modifica semnificativ. Va fi ger in majoritatea noptilor, dar si pe parcursul primelor trei zile. In prima saptamana vor fi valori maxime cuprinse in medie intre -18 si -2 grade si minime intre -22 si -8 grade. In saptamana a doua, regimul termic, relativ stationar, va fi caracterizat de maxime cuprinse in medie intre -7 si -5 grade, respectiv minime in jur de -11 grade. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata incepand cu data de 10 ianuarie.
Estimarile publicate de Administratia Nationala de Meteorologie sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
Adauga un comentariu