National

România a rămas în urmă cu pregătirile pentru administrarea vaccinului anti-COVID-19, susţine un europarlamentar

Publicat: 24 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
România a rămas în urmă cu pregătirile pentru administrarea vaccinului anti-COVID-19 susţine un europarlamentar

Conform declaraţiilor făcute de europarlamentarul Victor Negrescu, România a rămas în urmă în legătură cu pregătirile pentru administrarea vaccinului anti-COVID-19. Din aceste considerente, ţara noastră risca să nu primească vaccinul care are o eficientă de 90%.

Declaraţiile îi aparţin europarlamentarului Victor Negrescu care susţine că România ar putea primi vaccinul care are eficientă de 70% în detrimentul celui care are un randament de 90%.

Vaccinarea anti-COVID-19 devine un basm electoral

Conform acestuia, vaccinarea anti-covid-19 România devine un basm electoral, în contextul în care Comisia Europeană a observat că ţara noastră a ratat unele dintre operaţiunile importante recomandate de aceasta.

„De câteva luni bune, în contextul creșterii numărului de îmbolnăviri și depășirii pragului psihologic de 10.000 de decese generate de virus în România, guvernanții și comunicatorii PNL ne tot vorbesc de vaccin și ce fac ei în acest sens.

În timp ce noi vorbim, alte state acționează. Spania și Germania au deja planul finalizat. Trebuie spus că vaccinul este achiziționat de Uniunea Europeană pentru toate statele membre, în raport cu populația țării. Adică România va primi 4,3% din vaccinurile achiziționate de UE. În paralel unele state deja fac eforturi pentru achiziții suplimentare. Belgia, spre exemplu, a achiziționat alte 13 milioane de doze față de cele alocate de UE. La fel au anunțat și Slovacia sau Spania. În România, tot la stadiul de discuții suntem.” explică europarlamentarul

Programul naţional de vaccinare trebuie să fie mai mult decât un exerciţiu de imagine

În postarea publicată pe o reţea de socializare, europarlamentarul Victor Negrescu considera că trebuie depăşită ideea de exerciţiu de imagine. Lipsa coerentei în comunicarea şi în acţiunile Guvernului, nerespectarea unor paşi extrem de necesar ar putea face ca ţara noastră să nu treacă la acelaşi nivel ca alte ţări de pandemia de COVID-19:

Sunt cunoscut deja pentru opiniile mele pro-vaccinare, dar mă știți că fiind mereu echilibrat în pozițiile mele, și nu pot să nu am câteva întrebări simple:

În ce măsură avem suficiente vaccinuri pentru a implementa un plan coerent cu impact la nivelul întregii populații? Mai exact, dacă începem programul de vaccinare la final de decembrie, vom putea vaccina suficiente persoane până în februarie cât să ajungem la o rata suficientă încât să blocăm difuzarea virusului?

Ce tip de vaccin va ajunge la cetățenii din România. Vaccinul de la AstraZeneca şi Universitatea Oxford cu o eficienţă medie declarată de 70% sau cele de la Pfizer/BioNTech şi Modernă, care au o eficacitate declarată ce depăşeşte 90%? Care sunt cantităţile comandate, cum se va face selecția și cine primește de la o anumită companie și cine de la celelalte?

Vă reamintesc faptul că în prima fază UE a achiziționat: 200 de milioane de doze (+ posibil 100 milioane) de la Pfizer/BioNTech, 300 de milioane de la Sanofi/GSK, 200 de milioane de la Johnson, 300 de milioane (+ posibil 100 milioane) de la AstraZeneca / Oxford și 225 de milioane (+ posibil 180 milioane) de la CureVac.

Uitându-mă pe calendarul de implementare recomandat de Comisia Europeană nu pot să nu remarc mai multe operațiuni prevăzute în luna octombrie care nu au fost realizate. Unde avem probleme și de ce există aceste întârzieri?

Programul național de vaccinare anti-COVID trebuie să fie mai mult decât un exercițiu de imagine. El trebuie să fie coerent și cu impact pentru a ne asigura că țara va trece cu bine peste această pandemie. Nimeni nu trebuie lăsat în urmă, iar vocea specialiștilor trebuie să primeze”, scrie Victor Negrescu pe Facebook.

Pfizer este prima companie care a anunţat crearea unui vaccin anti-COVID-19

Conform declaraţiilor făcut de dezvoltatorii vaccinului anti-COVID-19, Pfizer, are un randament de peste 90%, suficient pentru a crea o imunizare împotriva bolii. Declaraţiile au fost făcute recent după ce rezultatele unui studiu la care au participat peste 43.000 de voluntari. Analiza intermediară a vizat aproximativ 94 de cazuri conformate de COVID-19. 10% dintre cei care s-au vaccinat au suferit infecţii iar peste 90% din cazuri au fost persoane cărora li s-a administrat un placebo. Pfizer a precizat că vaccinul a oferit protecție la șapte zile după a doua doză și la 28 de zile după doza inițială. Scopul final al studiului este atingerea a 164 de cazuri confirmate de infecție cu noul tip de coronavirus.

Adauga un comentariu