News Flash:

Romania acorda mai putine ajutoare de stat

22 Mai 2008
657 Vizualizari | 0 Comentarii
• Un procent limitat dintre aceste ajutoare sunt bine tintite • In termeni relativi, ajutoarele de stat au reprezentat in Romania 0,56 la suta din PIB • In ultimii sapte ani, cheltuielile destinate ajutoarelor de stat pentru protectia mediului au crescut semnificativ, in parte datorita unei cresteri la nivelul reducerilor sau scutirilor de taxe de mediu • Din 2001 pana in prezent, totalul cheltuielilor pentru protectia mediului s-a dublat intre 2001 si 2006, la 14 miliarde Euro

Romania raspunde apelului in favoarea acordarii unui numar mai mic de ajutoare de stat, dar inregistreaza un procent relativ limitat de ajutoare bine tintite, se arata intr-un raport al Comisiei Europene privind ajutoarele de stat, publicat miercuri. Potrivit raportului CE, in anul 2006 ajutoarele acordate de Romania si Bulgaria in sectorul industrial si cel al serviciilor au atins un total de 31 milioane Euro in cazul Bulgariei si de 545 milioane Euro in cazul Romaniei. In termeni relativi, ajutoarele de stat au reprezentat in Romania 0,56 la suta din PIB. Raportul indica de asemenea ca, daca ajutorul de stat acordat este exprimat per capita, rezulta un indice PPS (Purchasing Power Standard - Standardul european privind puterea de cumparare) de 51, ceea ce reprezinta jumatate din indicele PPS la nivel european, care este de 99. Comisia noteaza ca, dupa ce au fost acordate ajutoare relativ ridicate, pentru restructurare si privatizare la inceputul deceniului, se observa o tendinta evidenta de scadere in noile state membre, mai ales in perioada imediat urmatoare aderarii lor la UE. In schimb, in ceea ce priveste raspunsul acordat la cererea de acordare de ajutoare de stat mai bine tintite, 79 la suta din ajutoarele acordate de Bulgaria in 2006 au urmarit obiective orizontale, in timp ce in cazul Romaniei procentul acestora a fost de 19 (media la nivel UE-27 fiind de 84 la suta). Situatia inregistrata in Romania si Bulgaria este cuprinsa intr-un raport CE dat publicitatii ieri.

Obiectivele de la Lisabona


Partea a doua a acestui document descrie situatia acordarii ajutoarelor de stat in Romania si Bulgaria in perioada premergatoare aderarii acestora la UE. Scopul principal al raportului in ceea ce priveste Romania si Bulgaria a fost de a evalua progresele celor doua state pentru indeplinirea obiectivelor de la Lisabona. Referitor la evolutia ponderii ajutoarelor de mediu in perioada 2001-2006, raportul CE indica faptul ca, in perioada 2002-2003, Romania a efectuat cheltuieli anuale medii privind ajutoarele de mediu de 12 milioane de Euro, in timp ce in cazul Bulgariei, acestea au fost de trei milioane de Euro. In schimb, in perioada 2004-2006 cheltuielile anuale medii privind ajutoarele de mediu au fost, in cazul Romaniei de 9 milioane de Euro, reprezentand 0,01 la suta din PIB. Potrivit unui comunicat oficial, cea mai recenta evaluare a Comisiei Europene privind ajutoarele de stat arata ca statele membre recurg din ce in ce mai mult la posibilitatile oferite de normele UE privind ajutoarele de stat pentru a sprijini proiecte de protectia mediului. In ultimii sapte ani, cheltuielile destinate ajutoarelor de stat pentru protectia mediului au crescut semnificativ, in parte datorita unei cresteri la nivelul reducerilor sau scutirilor de taxe de mediu. Aceasta crestere corespunde eforturilor Comisiei de a incuraja statele membre sa isi directioneze mai bine ajutoarele. Odata cu noile orientari adoptate in ianuarie, prin care se ofera mai multe posibilitati in ceea ce priveste acordarea de ajutoare de mediu, Comisia preconizeaza o crestere a numarului de masuri de mediu notificate de statele membre. "Este incurajator faptul ca statele membre isi concentreaza ajutoarele pe masurile de protectie a mediului. Aceasta tendinta ar trebui consolidata de noile orientari privind ajutoarele pentru protectia mediului", a declarat comisarul pentru concurenta, Neelie Kroes. Comunicatul citat precizeaza ca, desi numarul noilor masuri privind ajutoarele pentru protectia mediului a ramas la acelasi nivel pentru majoritatea statelor membre din 2001 pana in prezent, totalul cheltuielilor pentru protectia mediului s-a dublat intre 2001 si 2006, de la 7 miliarde Euro, la 14 miliarde Euro.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1210 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013400 (s)