National

Romania ar putea adera la Schengen in octombrie

Publicat: 26 ian. 2011
1

Aderarea Bulgariei si României la Spatiul Schengen a fost amânata, practic, pentru o data nedefinita, aceasta urmând sa aiba loc, cel mai devreme, în octombrie, a comentat cotidianul german Die Welt, citat de site-ul Novinite.com. Publicatia citeaza declaratiile ministrului ungar de Interne, Sandor Pinter, în fata unei comisii din cadrul PE, care a afirmat martea trecuta ca esecul Bulgariei de a institui un control suficient de strict la granita va împiedica aderarea celor doua state la Schengen, prevazuta initial pentru martie 2011.
Extinderea zonei Schengen trebuie aprobata în unanimitate în Consiliul European. Ungaria, care detine presedintia semestriala a UE, vrea sa promoveze o aderare mai rapida a celor doua tari, a scris Die Welt. Cotidianul subliniaza, de asemenea, ca guvernul bulgar a promis sa întruneasca toate conditiile necesare pâna în martie, si aminteste pozitia ministrului german de Interne, Thomas de Maiziere, potrivit caruia aderarea României si Bulgariei la Schengen ar fi prematura în acest moment.
În ultimele saptamâni ale 2010 si la începutul lui 2011, state membre importante din cadrul UE – în special Franta, Germania, Austria, Olanda, Finlanda – si-au exprimat opozitia fata de aderarea la Schengen a României si Bulgariei, afirmând ca acestea înca se confrunta cu dificultati în implementarea cerintelor tehnice si asigurarea controlului la granite.

Adauga un comentariu