National

Romania, condamnata la CEDO! Tara va trebui sa plateasca despagubiri intr-un caz de malpraxis

Publicat: 10 ian. 2017
1
Romania va trebuie sa plateasca 12.000 de euro pagube morale familiei unui copil de 4 ani in cazul decesului caruia autoritatile romane nu au efectuat o ancheta adecvata, a decis in unanimitate Curtea Europeana a Drepturilor Omului. 
Cetatenii romani Dorina si Viorel Ionita, cu domiciliul in Braila, s-au adresat CEDO la 13 decembrie 2012 dupa ce fiul lor a murit in urma unei interventii chirurgicale, iar parintii au considerat ca statul roman nu a efectuat o ancheta credibila, desi ei au acuzat personalul medical de malpraxis
Baietelul a suferit in 2005 o interventie chirurgicala pentru extirparea unui polip la spitalul public de urgenta din Braila. Dupa interventia chirurgicala, copilul a suferit o hemoragie pulmonara si a murit. Raportul elaborat de medicii legisti atesta existenta unei legaturi intre moartea copilului si medicamentele administrate dupa operatie. Comisia de disciplina a Colegiului Medicilor a decis ca medicii care s-au ocupat de caz nu au efectuat testele necesare inainte de interventia chirurgicala. 
Cu toate aceste, procesul penal in instantele din Romania a durat excesiv de mult, peste 6 ani, din noiembrie 2005 pana in mai 2012, iar medicii au fost achitati, se arata in decizia CEDO. 
CEDO a dat castig de cauza parintilor, concluzionand ca autoritatile nu au anchetat cazul asa cum trebuia pentru ca autoritatile medicale nu au intocmit un raport asupra decesului pacientului chiar daca ar fi trebui sa faca acest lucru, nu s-au asigurat ca persoanlul de serviciu si-a indeplinit obligatiile. 
Mai mult, justitia romana a concluzionat ca nu a fost un caz de malpraxis, desi instantele disciplinare au avertizat ca nu fusese obtinut consimtamantul avizat al reclamantilor pentru procedura chirugicala, desi el era cerut de legislatia romaneasca, se arata in decizia CEDO. 
Adauga un comentariu