News Flash:

Romania contra Ucrainei la Curtea Internationala de Justitie

2 Septembrie 2008
630 Vizualizari | 0 Comentarii
• Diferendul dintre Romania si Ucraina adus in fata CIJ se refera exclusiv la stabilirea exacta a suprafetei de platou continental si de zona economica exclusiva a Romaniei si, respectiv, a Ucrainei, in partea de nord-vest a Marii Negre


Audierile din procesul Romaniei contra Ucrainei la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) pentru delimitarea spatiilor maritime in Marea Neagra incep astazi, la ora 10.00, cu pledoariile Romaniei, acestea fiind doar unele dintre principalele momente ale procesului inceput in urma cu patru ani. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Romania este primul dintre cele doua state parti la diferend care isi pledeaza cauza in fata judecatorilor CIJ, in perioada 2-5 septembrie, deoarece este statul care a adus acest diferend in fata Curtii. Ucraina urmeaza in a doua saptamana de audieri, in timp ce in a treia saptamana Curtea va audia ambele parti (15-16 septembrie, Romania si 18-19 septembrie, Ucraina), in cadrul celui de-al doilea tur de pledoarii, cand vor fi precizate si concluziile continand solutia de delimitare ceruta de CIJ.

Miza procesului de la Haga

Diferendul dintre Romania si Ucraina adus in fata CIJ se refera exclusiv la stabilirea exacta a suprafetei de platou continental si de zona economica exclusiva a Romaniei si, respectiv, a Ucrainei, in partea de nord-vest a Marii Negre. In mod concret, CIJ urmeaza sa stabileasca o linie unica de delimitare a platoului continental si a zonelor economice exclusive ale celor doua parti din partea de nord-vest a Marii Negre, prin indicarea coordonatelor geografice concrete ale punctelor care o formeaza, definite prin latitudine si longitudine. Aceasta linie va determina stabilirea exacta a suprafetei de platou continental si de zona economica exclusiva a Romaniei si, respectiv, a suprafetei de platou continental si de zona economica exclusiva care apartine Ucrainei. Cele doua parti au divergente cu privire la traseul acestei linii, diferenta dintre propunerea Romaniei cu privire la traseul liniei de delimitare si, respectiv, propunerea Ucrainei determina o suprafata de peste 12.000 de kilometri patrati, asupra careia partile au pretentii concurente. In aceasta zona se afla resurse de hidrocarburi de anvergura medie, a caror exploatare este vizata de cele doua state.Insula Serpilor - fara miza majora

Acordul conex din 1997, incheiat prin schimb de scrisori intre ministrii de Externe roman si cel ucrainean de la acea vreme - Adrian Severin si Ghenadi Udovenko - mentioneaza in paragraful al treilea ca Insula Serpilor apartine Ucrainei, cu referire la Tratatul din 1961 privind regimul de frontiera dintre Romania si URSS. De altfel, frontiera stabilita cu URSS a fost mentinuta cu Ucraina dupa proclamarea independentei acestui stat, la 16 iulie 1990, in baza principiului succesiunii statelor. Modul in care fosta Uniune Sovietica a ajuns sa detina insula este considerat de istoricii romani drept ilegal. Tratatul de pace de la Paris din 1947 lasa insula Romaniei. Cateva luni mai tarziu, la 4 februarie 1948, prim-ministrul roman Petru Groza si ministrul de Externe al URSS, Viaceslav Molotov, au semnat la Moscova "Protocolul referitor la precizarea parcursului liniei frontierei de stat intre Romania si URSS", care, cu toate ca invoca Tratatul de pace din 1947, stabileste ca Insula Serpilor, situata in Marea Neagra, la rasarit de gurile Dunarii, intra in componenta URSS. Acest protocol nu a fost niciodata ratificat de catre Romania. Totusi, doar cateva luni mai tarziu, la 23 mai 1948, reprezentantii ministerelor de Externe roman si sovietic au semnat chiar pe Insula Serpilor un proces-verbal de predare a insulei, documentul respectiv precizand ca Insula Serpilor a fost inapoiata URSS de catre Republica Populara Romania si incadrata in teritoriul URSS, desi aceasta nu apartinuse niciodata Uniunii Sovietice. Imediat dupa ocuparea Insulei Serpilor, sovieticii au instalat aici o importanta baza militara de supraveghere si sisteme radar care acopereau intreaga zona a Balcanilor. Posesia sovietica asupra Insulei Serpilor a fost confirmata prin Tratatul incheiat intre Guvernul Republicii Populare Romane si Guvernul Uniunii Sovietice cu privire la regimul frontierei romano-sovietice, de colaborare si asistenta mutuala, semnat la Bucuresti, la 27 februarie 1961.
Potrivit Actului Final de la Helsinki, din 1975, la care Romania este parte, numai prin acordul partilor - in cazul Insulei Serpilor, Romania si Ucraina - se poate face o cesiune teritoriala de la un stat la altul, derogand de la principiul integritatii teritoriale, pe care il invoca si Tratatul din 1997. Pe de alta parte, denuntarea Tratatului din 1997 si a Acordului conex nu poate avea efectul revenirii Insulei Serpilor in proprietatea Romaniei, deoarece granitele statelor nu sunt afectate, conform legislatiei internationale, de incetarea valabilitatii acordurilor care le-au fixat. Curtea de la Haga nu mai poate restitui insula Romaniei pentru ca nu are temeiul juridic si nici competenta sa o faca.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1460 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012636 (s)