Actualitate

ROMANIA DEFRISATA! Padurile, taiate ilegal de austriecii de la Schweighofer. Iohannis le ofera pe tava – VIDEO

Publicat: 28 apr. 2015
Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG cu birouri la Washington DC si Londra, a dat publicitatii inregistrari video cu camera ascunsa, care demonstreaza ca firma austriaca Schweighofer-Holzindustrie, cel mai mare procesator de masa lemnoasa din Romania, este dispusa sa achizitioneze lemn taiat ilegal. Mai mult, promite bonusuri pentru depasirea cantitatii de masa lemnoasa livrata, chiar daca stie ca acest lucru este posibil doar incalcandu-se legea.

Vezi si Opriti masacrul padurilor! BZI provoaca Generatia Facebook sa spuna STOP 

In inregistrarea cu camera ascunsa a celor de la EIA (minutul 1.00), directorul Schweighofer recunoaste ca vizeaza monopolul absolut „daca vrem sa lucram la capacitate maxima, doar cu lemn romanesc, atunci nu mai e loc si pentru altii”. Compania a trimis o scrisoare Guvernului Ponta, prin care solicita scoaterea din Codul Silvic a interdictiei pentru o companie de a procesa mai mult de 30% din volumul unui sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie. Guvernul si Parlamentul nu au dat curs acestei solicitari, forma in care a fost adoptat Codul Silvic pastrand cota de 30%. Argumentele celor de la Schweighofer-Holzindustrie au fost preluate de Adminstratia Prezidentiala, in cererea prin care a trimis spre reexaminare la Parlament Codul Silvic, pe 23 martie 2015.

„4. Art. I pct.72 din legea transmisa spre promulgare, respectiv completarea art. 60 cu noi reglementari privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica poate conduce la ideea crearii unui mediu neconcurential. Apreciem ca dispozitiile art. 60 alin. (5) lit. f) ?i g) — prin care se introduc: pragul maxim de 30% la achizitia sau procesarea de masa lemnoasa din fondul forestier national si dreptul de preemptiune pentru producatorii din industria mobilei la cumpararea de masa lemnoasa — sunt de natura sa aduca atingere principiilor libertatii economice si contractuale, ca fundamente esentiale ale economiei de piata.

Vezi si Defrisari masive in Parcul National Retezat: 35 de hectare de padure vor fi taiate

Introducerea unei limitari arbitrare in activitatea operatorilor economici, care ar genera dezavantaje pentru unii si avantaje pentru altii ar putea avea impact negativ asupra mediului concurential si ar putea atrage posibilitatea de a fi invocata incalcarea obligatiilor asumate de statul roman in calitate de stat membru al Uniunii Europene. Totodata, pentru asigurarea respectarii procedurilor nationale si comunitare in domeniul ajutorului de stat si al concurentei, consideram ca regulamentul privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica, ce va fi aprobat prin hotarare a Guvernului, potrivit art. 60 alin. (4) din legea transmisa la promulgare, ar trebui sa fie elaborat cu avizul autoritatii de concurenta”, se arata in argumentul Adminstratiei Prezidentiale, arata romaniacurata.ro.

Comentarii
  • pentru românca aceea care jignea o babă italiancă au sărit toate televiziunile cu opinii și comentarii,in cazul jafului din pădurile țării când și când câte o părere, așa in treacăt.asta e diferența,interesul pentru nimicuri!

  • Suntetm o natie de dobotoci, e normal sa vina toti sa ne fure la cat de prosti suntem! Problema e ca mai intai ne furam noi intre noi!

  • UE ne- a umplut de….bu***ii ! Cotizam enorm, nu accesam fonduri, in schimb , ne- am capatuit cu supermagazine ( in centrele oraselor- in strainatate sint toate in afara oraselor, a. i. sa traiasca si magazinele de cartier) care trimit tot profitul ( urias ) in strainatate , cu firme care protejeaza mediul in tarile din care provin dar defriseaza tot la noi, etc . Nu e prost cine cere, ci cel care da ! Trebuie sa iesim cu ” furci si cu topoare”, altfel nu se mai poate !

Adauga un comentariu