Actualitate

România este din ce în ce mai dependentă de gazele Rusiei, relevă un studiu! Are o creștere de peste 300%

Publicat: 24 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
România este din ce în ce mai dependentă de gazele Rusiei relevă un studiu Are o creștere de peste 300
Rusia este de vină pentru situația de pe piața energiei din Europa și implicit, România

România este din ce în ce mai dependentă de Rusia în ceea ce priveşte importul de gaze naturale. O arată o statistică a celor de la Gazprom. Compania, care este cel mai mare furnizor din Uniunea Europeană, indică faptul că România a înregistrat o creștere, în perioada ianuarie-iulie, de 318,3%.

Totul vine în contextul în care în piața energetică a României este un haos general, românii având printre cele mai mari tarife din UE.

România este dependentă de gazele Rusiei, relevă un studiu îngrijorător

Cu toate că România a fost un important producător de gaze naturale, un studiu făcut de Gazprom relevă un adevăr îngrijorător. România este dependentă de Rusia în ceea ce priveşte importul de gaze naturale. Compania rusească relevă, în raportul făcut faptul că în perioada ianuarie – iulie, comparativ cu aceeași perioadă din urmă cu un an, importurile au crescut cu 318,3%.

România campioană europeană la creşterea dependenţei de Rusia

Comunicatul oferit de Gazprom arată faptul că, dintre țările din Uniunea Europeană, România înregistrează cea mai mare creștere a importului de gaze naturale. La polul opus se află Franța cu doar 6%:

„Livrările noastre au crescut cu precădere în Turcia (cu 203,9%), Germania (cu 42,2%), Italia (cu 16,2%), România (cu 318,3%), Polonia (cu 14,6%), Serbia (cu 118,15), Bulgaria (cu 47%), Franţa (cu 6%) şi Grecia cu (18,8%). Potrivit datelor preliminare, producţia de gaze a Gazprom a ajuns la 298,2 miliarde de metri cubi în primele şapte luni ale anului, cu 18,4% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut“, se mai arată în statisticile Gazprom.

Cererea de gaze naturale a crescut, producţia a scăzut, în România

Conform datelor existente la nivel local, creșterea importului de gaze este cauzată de faptul că producţia din România a scăzut iar cererea de gaze naturale a crescut. De altfel, datele tehnice arată faptul că 20% din nivelul de consum naţional se suprapune peste o scădere a producţiei interne şi o creștere a cererii cu 8%.

Nici prețurile nu au rămas la fel. Vorbim despre faptul că la începutul anului, gazul se tranzacționa cu 18 euro pe MWh iar contractele pentru ultimul trimestru s-au încheiat la peste 47 euro pe MWh.

Problema este că depozitele de înmagazinare sunt mai goale decât anul trecut, cantităţile extrase fiind mai mari decât cele injectate. În cazul unei ierni dificile, nu este exclusă apariţia unor probleme de alimentare.

„Cifra de afaceri din activitatea de înmagazinare a înregistrat o diminuare de 27,1 mil. lei, ca urmare a rezervării unei capacităţi de înmagazinare mai mici în ciclul de înmagazinare 2021-2022 faţă de ciclul de înmagazinare anterior. În semestrul I 2021 clienţii filialei Depogaz au extras din depozite 1.420,7 mil. mc (semestrul I 2020: 923,9 mil. mc), însă au injectat doar 559 mil. mc (semestrul I 2020: 571 mil. mc), rezultând o diminuare a gazelor în depozite de 861,7 mil. mc (semestrul I 2020: 352,9 mil. mc)“, se arată în raportul de pe primul semestru al anului publicat recent de Romgaz.

Haos pe piața energetică din România

În aceste momente, pe piața energetică din România este un adevărat haos. Vorbim despre faptul că un operator a anunţat deja că va majoră cu 96% facturile persoanelor juridice iar acest lucru s-ar traduce şi în scumpiri fără precedent. De altfel, o asociație a menţionat, într-un comunicat de presă că aceste scumpiri s-ar traduce la scăderea nivelului de trai a românilor cu echivalentul de acum 10 ani.

O măsură importantă pentru cetăţeni este adoptarea legii consumatorului vulnerabil despre care Guvernul a menţionat că va fi aprobată cât de curând.

Adauga un comentariu