News Flash:

Romania iese din criza pe spinarea saracilor

12 Mai 2010
821 Vizualizari | 0 Comentarii
• Guvernul sisteaza biletele de odihna contractate prin Casa de Pensii • Pensia sociala minima va fi taiata la 300 lei

Guvernul va sista acordarea biletelor de odihna pentru tratament care urmau sa fie contractate prin intermediul Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale pe parcursul întregului an, rezulta dintr-un proiect de ordonanta de urgenta pentru reducerea cheltuielilor sociale. Documentul modifica Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2010, stabilind ca în anul 2010 Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale nu contracteaza bilete de odihna. In forma actuala, Legea bugetului de stat stabileste doar ca fondurile alocate decontarii biletelor de odihna nu pot depasi 10% din totalul fondurilor aprobate pentru cheltuielile cu biletele de tratament balnear si odihna, iar numarul locurilor la tratament balnear ce se acorda gratuit nu poate depasi 15% din numarul total al locurilor contractate. Din prevederile bugetare aprobate pentru anul 2010 era asigurata si plata biletelor de tratament balnear si de odihna utilizate si ramase nedecontate în 2009. Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale contracta biletele de tratament balnear pentru perioada 1 ianuarie-30 iunie 2010 si 1 septembrie-31 decembrie 2010. Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, dupa discutiile cu liderii confederatiilor sindicale privind negocierile cu Fondul Monetar International, ca ajutorul pentru persoane cu handicap si indemnizatia pentru copii "nu vor fi atinse", toate celelalte subventii fiind un subiect de analiza, reducere sau anulare.
Pensia sociala minima garantata va fi redusa de la 350 la 300 lei, iar nivelul ulterior al acesteia va depinde de evolutia indicatorilor macroeconomici si de resursele financiare disponibile, conform unui proiect de ordonanta privind reducerea cheltuielilor sociale. "Incepand cu anul 2010, nivelul pensiei sociale minime garantate se stabileste anual, prin legea bugetului de stat si poate fi modificat în raport cu evolutia indicatorilor macroeconomici si cu resursele financiare", se arata în document. Ordonanta modifica în acelasi timp Legea bugetului de stat, stabilind ca valoarea punctului de pensie va fi plafonata începand cu 1 iunie la 622,9 lei, de la 732,8 lei în prezent. In acord cu masurile anuntate de seful statului, documentul indica totodata ca, începand cu drepturile aferente lunii iunie, în vederea încadrarii în constrangerile bugetare determinate de situatia economica, castigul salarial brut sau, dupa caz, solda ori indemnizatia bruta acordata personalului din autoritati si institutii publice se diminueaza cu 25%, dar nu sub 600 lei. Pensia sociala minima garantata a fost introdusa la 1 aprilie 2009, la o valoare de 300 lei, iar de la 1 octombrie a fost majorata la 350 lei. Prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2010 se stabilise înghetarea valorii punctului de pensie la nivelul anului 2009, respectiv la 732,8 lei. Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 lei, ceea ce înseamna o valoare a punctului de pensie de 39,9 la suta.
O misiune FMI s-a aflat în ultimele doua saptamani la Bucuresti pentru cea de-a patra evaluare a derularii programului economic care conditioneaza împrumuturile. In urma acestei revizuiri, Consiliul Director al FMI va decide în a doua parte a lunii iunie daca se va elibera cea de-a cincea transa din acord, în suma de aproape 900 milioane euro.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1186 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013122 (s)